Tarek Atoui the Shore / a place I’d like to be

6.Apr.24
25.Aug.24
Tarek Atoui The Organ Within

Geluid vormt de kern van de artistieke praktijk van Tarek Atoui. Als kunstenaar en elektro-akoestisch componist staat hij bekend om de vloeiende verbindingen die hij weet te leggen tussen klank, materie, tijd, ruimte en menselijke handeling. In inventieve luisteromgevingen, die niet alleen een appèl doen op het oor, creëert hij veelzijdige ervaringen en interacties die zowel zintuiglijke, sociale als ruimte-specifieke betekenissen dragen. De nieuwe muziekinstrumenten, sculpturen en materialen die Atoui hierbij hanteert, zijn geïnspireerd door historisch, antropologisch of technisch onderzoek. Hij assembleert ze tot fascinerende, wendbare installaties die afgestemd zijn op de omgeving en net zozeer bespeeld kunnen worden door professionele muzikanten als het voorwerp zijn van een participatieve tentoonstelling of workshop voor het publiek.

Het project in S.M.A.K., tevens de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in een Belgisch instituut, brengt bestaande werken en nieuwe producties samen en is gestructureerd rond drie assen: de tentoonstelling, de educatieve ruimte en performances.

Met de steun van de Franse Ambassade in België en het Institut français Paris. In het kader van EXTRA, een programma ter ondersteuning van hedendaagse Franse creaties in België.

Waters Witness 04 dec 2022 Performance at MUDAM Luxembourg w Yann Leguay Eike Walkenhorst18

'Water's Witness', 2022, Performance at MUDAM Luxembourg with Yann Leguay. copyright: Eike Walkenhorst

Tarek Atoui (° 1980, Beiroet, Libanon) woont en werkt in Parijs. De afgelopen tien jaar nam hij deel aan belangrijke internationale tentoonstellingen, waaronder dOCUMENTA 13 (2012) en de 58e Biënnale van Venetië (2019). Solotentoonstellingen met werk van hem vonden plaats in IAC, Lyon (2023); Mudam Luxembourg - Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean (2022); het Serralves Museum of Contemporary Art, Porto (2022 en 2018); The Contemporary Austin (2022); The FLAG Art Foundation, New York (2022); Bourse du Commerce - Pinault Collection, Parijs (2021); Fridericianum, Kassel (2020); Sharjah Art Foundation, Sharjah (2020); NTU Centre for Contemporary Art Singapore (2018); Bergen Assembly (2016); Tate Modern, Londen (2016); Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (2015) en Fondation Louis Vuitton, Parijs (2014 en 2015).

Dit project kwam tot stand met de steun van de Franse Ambassade in België en het Institut Français.


Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by