Dag van de Vrienden | Neem deel aan rondleidingen in S.M.A.K. en MSK

4.Sep.22
220513 SMAK Splendidisolation antoncoene 54 web

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we ook dit jaar een Dag van de Vrienden. En we organiseren deze dag samen met het MSK, die hun 225ste verjaardag vieren.

Tijdens de Vriendendag kan je genieten van rondleidingen in S.M.A.K. en MSK, muziek én food- en dranktrucks op het museumplein.

20220528 SMAK Skaters Bazart c Martin Corlazzoli COR07015

zaalzicht Splendid Isolation, foto: Martin Corlazzoli

OP HET PROGRAMMA

10:15 - 12:15
Brugrondleiding S.M.A.K. | N. Dash – MSK | Albert Baertsoen
> start S.M.A.K., aan de onthaalbalie

10:45 - 12:45
Brugrondleiding S.M.A.K. | N. Dash – MSK | vaste collectie
> start S.M.A.K., aan de onthaalbalie

11:00 - 12:30
Muziek | Our Band - featuring Ilse Duyck
Met Marc Hebbelinck (bas), Mark Lefever (drums), Carl Op de Beeck (gitaar), Jan Op de Beeck (gitaar en zang)
Jazzstandards, Hot Club de France en pop jaren 60&70.
> museumplein

13:00 - 15:00
Brugrondleiding S.M.A.K. | N.Dash – MSK | Albert Baertsoen
> start S.M.A.K., aan de onthaalbalie

14:00 - 15:30
Muziek | De Straatschenders
Kwade en minder kwade teksten in het Gents van de Brugse Poort.
> museumplein

14:30 - 16:30
Brugrondleiding in S.MA.K. | N. Dash – MSK | vaste collectie
> start S.M.A.K., aan de onthaalbalie

14:30 - 16:00
Rondleiding in S.M.A.K. | N. Dash, Splendid Isolation, Lydia Ourahmane Barzakh
> start S.M.A.K., aan de onthaalbalie

15:00 -16:30
Rondleiding in MSK | Albert Baertsoen
> start MSK, aan de onthaalbalie

16:00 - 17:00
Muziek | EhLaBas! (onder voorbehoud van wijziging)
Met Thomas Noël (Rhodes & Hammond), Wim Neyrinck (saxen), Dominique De Zutter (drums), Joris Holderbeke (bas) en Sven Van Mol (gitaar).
Funk uit de oude doos.
> museumplein

Stuur jouw top 3 starttijdstippen door vóór 25 augustus via: info@vriendensmak.be.

Prijs: 5 euro voor deelname. In ruil daarvoor krijg je een drankbonnetje. Dit om 'no shows' te vermijden. Deze ledenactiviteit is voor alle leden en niet exclusief actieve leden. Schrijf in vóór 25 augustus. Niet-leden kunnen een lidmaatschap aanvragen en deelnemen.

MSK groep op zaal

bezoekers bij het werk van Theodoor Rombouts in MSK, foto: Martin Corlazzoli

In S.M.A.K.:

N. Dash Earth
De werken van N. Dash (°1980, Miami) ontstaan vanuit een intense en gelijkwaardige uitwisseling met wat nabij is. In haar veelzijdige praktijk verwerkt de kunstenaar nederige materialen zoals vuil, aarde, jute, touw, reepjes piepschuim, plastic flessen en weggegooid karton tot complexe composities. Ze ontleent daarbij methodes en substanties aan de schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en drukkunst. Via deze transformaties lijkt er zich een paradox te vormen bij de beleving van de werken, die zowel verfijnd als ongecompliceerd kunnen worden bevonden.

Lydia Ourahmane Barzakh
“Barzakh” staat voor ‘het ongewisse’ in het Arabisch maar ook voor de ‘tussen-staat’ tussen leven en dood, de plaats waar een geest wacht en een fysieke plek die bescherming biedt. Voor dit project verhuisde Lydia Ourahmane (° 1992, Saïda, Algerije) na de harde lockdown van 2020 de volledige inboedel van haar gehuurde flat in Algiers naar Europa. Omdat zij wegens het sluiten van de landsgrenzen niet terug naar Algerije kon, bracht zij haar ‘huis’ tot bij haar in de vorm van een installatie die exact dezelfde oppervlakte en indeling kreeg als haar oorspronkelijke leefruimte. In “Barzakh” stelt Ourahmane de vraag naar de betekenis van een “thuis”. Is dit een gebouw, de objecten waarmee men zich omringt, de herinneringen aan een verblijfplaats of dit alles en meer?

Splendid Isolation
Na de collectieve ervaring van afzondering tijdens de afgelopen twee jaar, is Splendid Isolation gewijd aan de bijzondere omstandigheden van een leven en werken in isolement. Hoe voedt een leven in eenzaamheid de creatieve impulsen van kunstenaars? S.M.A.K. maakte een selectie van honderd kunstwerken gemaakt door 22 kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld die creëerden vanuit een overlevingsdrang, escapisme of verzet.

In MSK:

Albert Baertsoen

Als opener trekt het MSK voluit de Gentse kaart. Voor het eerst in 50 jaar zet het de schilder, tekenaar en graficus Albert Baertsoen (1866-1922) in de kijker: telg uit een Gentse fabrieksfamilie en één van de belangrijkste spelers in de kunstscène van het fin de siècle.


Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by