Voor beginnende kunstenaars kan de weg naar een gevestigd kunstenaarschap lang en uitdagend zijn. Al enkele jaren organiseren de Vrienden v/h S.M.A.K de ‘Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K.’, een tentoonstelling die hen tweejaarlijks zichtbaarheid geeft. Want zonder zichtbaar te zijn, is die weg nog moeilijker.
Nu gaan we nog een stap verder: als teken van geloof in deze kunstenaars, willen we de kunstwerken van de elf laureaten van de afgelopen twee edities toevoegen aan onze S.M.A.K.-collectie. Met jouw steun helpen we deze toonaangevende kunstenaars uit de schaduw te treden!
Stort je bijdrage op het rekeningnummer:
- BE10 0000 0000 0404 | BIC: BPOTBEB1
- Met als mededeling: +++623/3732/80058+++
- Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Ook al is het geen kunstwerk, het is wel bijzonder interessant.
Dit initiatief is een samenwerking met de Koning Boudewijnstichting.
Leer de 11 laureaten en hun werk kennen
Jimena Chávez Delion
Jimena Chávez Delion is geboren in Lima, Peru, in 1989. Ze studeerde aan ENSAV La Cambre, Brussel en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen. Recent stelde zij tentoon in Crisis Gallery, Lima (2020), Enrique Guerrero, Mexico City (2019), In Situ3, Antwerpen (2019) en Casado Santapau, Madrid (2019).
Mark Grootes
Mark Grootes (°1991, Zaanstad, Nederland) woont en werkt in Brussel. Hij studeerde aan KASK School of Arts, Gent. Hij stelde o.a. tentoon in Publiek Park, Gent (2021), Kunsthal, Gent (2021), Waldeinsamkeit – domein Wildenburg, Wingene (2020) en Bebe Books artist space, Gent (2019).
Angyvir Padilla
Angyvir Padilla, geboren in 1987 in Caracas, Venezuela, studeerde aan de Académie Royale des Beaux-Arts, ENSAV La Cambre en LUCA School of Arts in Brussel. Recent werk van haar was te zien in Art Contest, Brussel (2020), Notos Studio, Athene (2019), Ithaka Festival, Leuven (2019) en GBG Arts Gallery, Caracas (2019).
Anaïs Chabeur
Anaïs Chabeur (°1992, Parijs, Frankrijk) is een pluridisciplinaire kunstenares gevestigd in Brussel. Ze studeerde af met een masterdiploma aan La Cambre in 2016. Door middel van films, objecten en stemmen grijpt haar praktijk liminale situaties aan die raken aan eindigheid en de co-existentie van materiële en subtiele werelden. In het najaar van 2021 presenteerde ze een solotentoonstelling in V2Ving (Brussel) en nam ze deel aan de residentie "Unacknowledged loss" in deSingel (Antwerpen) onder leiding van Barbara Raes. Recente tentoonstellingen zijn Risquons-Tout, Wiels (Brussel), De la lenteur et de la mesure, Maison Grégoire (Brussel), A computer does not hesitate, Botanique (solo, Brussel), De Beeldenstorm, Brakke Grond (Amsterdam). Ze was finaliste voor de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. (Gent) en een HISK laureaat (Gent).
Elias Cafmeyer
Elias Cafmeyer (°1990, België, Roeselare) studeerde tussen 2013 en 2014 Graphic Design aan het K.A.S.K. Antwerpen, gevolgd door Sculptuur / Ruimtelijke kunst aan Sint-Lucas Antwerpen en behaalde ook de Master in Beeldende Kunst.
Cafmeyer vertrekt vanuit zijn fascinatie naar stadsontwikkeling. Hij creëert locatiegerichte installaties en sculpturen in en over de publieke ruimte. Het stedelijke landschap is hierbij een metafoor naar het sociale weefsel binnenin een urbane context.
Cafmeyer haalt residu’s uit de urbane ruimte en elementen die mobiliteit orkestreren uit hun originele context en combineert deze op een surrealistische wijze. Op deze manier zet hij de toeschouwer op een verkeerd been en bevraagt hij de bestaande infrastructuur en het gebruik ervan, wat vaak resulteert in tragikomische taferelen.
Guy Woueté
Guy Woueté, geboren in 1980 Kameroen, woont en werkt in Antwerpen en Douala. Hij studeerde beeldhouw- en schilderkunst in Douala en was resident aan de Rijksacademie in Amsterdam.
Hij studeerde af aan de Universiteit van Parijs 8 en aan de École de Recherche Graphique (Erg) in Brussel, waar hij ook lesgeeft. Woueté's werk bevat altijd elementen van maatschappijkritiek, vragen rond grenzen, migratie en symbolen van overheersing in een tijdperk van globalisering. Woueté gebruikt de geschiedenis als bron van materiaal en vermengt ervaringsverslagen in collage, installatie, performance, video en fotografisch werk. Hij werkt ook met beeldhouw- en schilderkunst en maakt kunstenaarsboeken. In elk deel van zijn praktijk probeert hij conventionele houdingen te doorbreken die racisme, discriminatie, paternalisme en vervreemding in al hun vormen voeden.
Zijn werk is tentoongesteld in vele musea en kunstmanifestaties, zoals de Universiteit voor Schone Kunsten (Ho Chi Minh, Vietnam), MKHA (Antwerpen, België), S.M.A. K. (Gent, België), Beursschouwburg (Brussel, België), het Kunstenfestivaldesarts (Brussel, België), De Brakke Grond (Amsterdam, Nederland), de Biënnale van de Afrikaanse Fotografie (Bamako, Malí), de Biënnale van Lubumbashi (Lubumbashi, Democratische Republiek Congo), het Nationaal Museum Yaoundé (Yaoundé, Kameroen), de Biënnales van Dak'Art (Dakar, Senegal), de Biënnale van Havana (La Habana, Cuba), de Enough Room for Space (Drogenbos, België) en het Spazzju Kreattiv (Valletta, Malta), onder andere.
Henry Andersen
Henry Andersen studeerde als componist van experimentele muziek in Perth en Berlijn voor hij naar Brussel verhuisde en zich omschoolde tot beeldend kunstenaar. Hij maakt performances, sculpturen, geluidsopnames en drukwerk, soms alleen en soms in samenwerking met Bryana Fritz als onderdeel van het duo Slow Reading Club.
Henry presenteerde werk in contexten als MAK Schindler House (US), Lafayette Anticipations (FR), Bergen Kunsthal (NO), S.M.A.K. (BE), Damien & The Love Guru (BE), Critical Distance (CA), ZKM (DE), kunstenfestivaldesarts (BE), en La Loge (BE). In 2019 was hij co-uitgever van de publicatie The Floor is Uneven. Does it Slope? met Laura Herman, over het werk van architectenduo Gins & Arakawa, via Mousse Publishing.
Jonathan Paepens
Jonathan Paepens (°1989 in Zottegem, België) studeerde aan het KASK in Gent, waar hij de Master in de Schone Kunsten heeft behaald in 2016. Daarna heeft Jonathan Paepens een postgraduaat aan het HISK gevolgd. In 2018 won hij de Publieksprijs van Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K.
Ben ik de idioot? De vraag blijft me achtervolgen, het belaagt me. Het jaagt me op, net als Psyche, door veld en dal. Het zoekt me op in onbewaakte momenten en vlijt zich comfortabel in mijn schoot neer. Ik tracht een gesprek te openen aan de hand van een zachte streling. Vervolgens vlucht het schichtig weg in een duistere hoek. Ik roep het na, het geluid sterft onmiddellijk. In het bos is de lucht dens en de anderen idioten roepen even luid. De vraag verdwijnt in het eindige en laat me met rust voor een poos. Plotsklaps doemt het opnieuw voor me op. Als een oorverdovende mist komt het uit de grond opgerukt. De helderheid verdwijnt, het water wordt stormachtig en troebel. Ben ik de idioot? Net op deze momenten, ik dacht nog zo de helderheid te verkrijgen nu ik weer een tekst over mijn werk moet neerzetten. Ben ik de idioot?
Justyna Wierzchowiecka
Justyna Wierzchowiecka (°1991, Koszalin, Polen) is een Poolse kunstenaar die in Brussel woont. Ze werkt voornamelijk in fotografie en video. Justyna behaalde haar Bachelor in visuele vormgeving aan ÉSAD Orléans, en ze is afgestudeerd aan het Masterprogramma fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten La Cambre in Brussel. Ze is de auteur van het project Museum Studies waarin ze museuminterieurs, kunstwerken en tentoonstellingen fotografeert; publiek en medewerkers van instellingen; boekhandels en cadeauwinkels van musea. De kunstenares grijpt vaak terug naar archiefbeelden. Een terugkerend thema in haar werk is de toe-eigening van beelden en het onderwerpen van die beelden aan geavanceerde digitale bewerking.
Lieselotte Vloeberghs
Lieselotte Vloeberghs werd geboren in Lier op 17 november 1994 en beëindigde haar master Vrije beeldende kunsten aan Luca School of Arts Gent in 2018.
Haar belangrijkste werken zijn IE - een kamer van papier, een puzzel van getekende standpunten- en Attempts to be more kind -een PDF cursus in vriendelijkheid, community arts voor verlegen kunstenaars.
Lieselotte laat zich beïnvloeden door literatuur, spirituele technieken en betekenissen. Okkernoten en engelencijfers bepalen volgordes, materialen of kleuren. Meestal om te eindigen in een orde zonder hiërarchie.
Maud Gourdon
Maud Gourdon (°1991, Frankrijk) is een beeldend kunstenaar uit Brussel, die vooral werkt rond de constructie van verhalen die de vorm aannemen van installaties samengesteld uit tekeningen, teksten en sculpturen. De installaties van Gourdon vloeien altijd voort uit intieme verhalen en objecten die ze verpakt in woordspelingen, lijnenspel en meervoudige vormen. Haar verhalen reizen door geschiedenis en traditie op zoek naar mogelijke verbanden - door analogie, homofonie, homografie, toeval, verspreking of pen - om materiaal te verzamelen om hedendaagse ficties te creëren. Deze manier van verbanden leggen is voor haar een model van verhalen vertellen.
Maud Gourdon behaalde haar Master in Fine Arts aan het KASK (Gent, België), in 2017. Ze behaalde haar BA in Communicatie aan La Hear (Straatsburg, Frankrijk) in 2014. Ze stelde haar werk recent tentoon in onder andere M-Museum (Leuven, BE), Cas-co (Leuven, BE), Pavillon Charles Vandenhove (Gent, BE), Le Transpalette (Bourges, FR), S.M.A.K. (Gent, BE), le 19, CRAC Montbelliard (Frankrijk), Damien and the Love Guru, (Brussel, BE), Kiosk (Gent, BE).
De geselecteerde werken
Anaïs Chabeur
The Mountain, The Tree, Yourself, 2018
Angyvir Padilla
HOME BOTH CONTAIN US AND IS HOUSED WITHIN US, 2020
Elias Cafmeyer
Tentoonstellingsmeubilair, 2021
Henry Andersen
Stanzas or the Law of the Good Neighbour, 2018
Jimena Chávez Delion
Lexicon, 2021
Jonathan Paepens
Sleep, 2018
Justyna Wierzchowiecka
Museum Studies, 2018
Lieselotte Vloeberghs
Attempts to be more kind, Lesson 17; Throwing a party to celebrate pictorial aspects, 2020
Mark Grootes
The Planthunter, 2021
Maud Gourdon
Seeds, 2020
Guy Woueté
Objets Migrants, 2018