Asim Abu Shakrageboortejaar en -plaats: 1961, Umm el-Fahem, Palestina sterfdatum: 1990 , Israël
Asim Abu Shakra Cactus

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Asim Abu Shakra was een van de weinige Palestijnse kunstenaars die in de canon van de Israëlische kunstwereld werd opgenomen. In 1981 verhuisde Shakra naar Tel Aviv waar hij schilderkunst studeerde aan de Kalisher Art Academy. In die tijd was het voor een Palestijnse kunstenaar niet gemakkelijk om in een Israëlische stad te wonen en te studeren. Shakra leefde uiteindelijk bijna twee jaar in een slaapzak in het met terpentijngeur doordrongen schildersatelier van de school.

Zowel in zijn leven als in zijn werk ervaarde Shakra het conflict tussen zijn Arabische en Israëlische identiteit. Het beeld van de cactus vormt een centrale plaats in zijn beeldtaal en weerspiegelt een van de persoonlijke verhalen uit zijn leven in Tel Aviv, toen hij op een dag een cactus in een pot op een vensterbank zag staan. De plant was weggerukt uit de vrije natuur en in een pot op de vensterbank gezet, net als hij, een Palestijn die in de Israëlische hoofdstad woonde. De gevoelens van vervreemding die in het werk van Shakra tot uitdrukking komen zijn herkenbaar voor veel verbannen of in eigen land ontheemde Palestijnen. De doornige plant werd een geliefd symbool voor de Palestijnse identiteit omdat hij bekendstaat om zijn taaiheid en diepe wortels.

De weerbaarheid van de cactusplant was voor Shakra vooral tijdens de laatste jaren van zijn leven een cruciaal gegeven. Toen hij in 1987 met kanker werd gediagnosticeerd, verbeeldde hij zijn vastberadenheid om te overleven in de vorm van de stekelige, onverzettelijke plant. Asim Abu Shakra overleed op de jeugdige leeftijd van 29 jaar, maar heeft toch een vruchtbare carrière als artiest gehad.

Na zijn afstuderen in 1986 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Rap Gallery in Tel Aviv. Shakra had nog drie solotentoonstellingen en nam deel aan vier groepstentoonstellingen voor hij overleed. Vier jaar na zijn dood werd een omvangrijke retrospectieve tentoonstelling van zijn werk gepresenteerd in het Helena Rubinstein Paviljoen van het Tel Aviv Museum.

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by