Danny Bergemangeboortejaar en -plaats: 1960, Izegem, België sterfdatum: 2020 , België
Danny Bergeman The Zandberg Drawing

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Als kunstenaar met het syndroom van Down werkte Danny Bergeman van 1994 tot 2018 in kunstwerkplaats De Zandberg. Hij onderzocht er geduldig foto’s uit kunstboeken, catalogi en tijdschriften. In een poging om hierop een commentaar neer te schrijven ontwikkelde hij een abstract, geometrisch notitiesysteem.

Beeld na beeld werd geïnventariseerd in dit niet-hiërarchisch systeem dat van links naar rechts, en lijn per lijn, als een tekst werd opgebouwd. Zeven jaar lang tekende Danny Bergeman intensief aan het boek The Zandberg Drawing. Zijn schetsboek en levenswerk werd blad na blad, zowel op de voor- als achterzijde, van tekeningen voorzien als een chronologisch dagboek van zijn ontdekkingen en fascinaties. Aanvankelijk verschijnen tussen de abstracte tekens de herkenbare vormen van een fles, een vaas, een huis of een echt woord. Doorheen de jaren worden de tekens kleiner en abstracter, en ging Danny vaker op kleur dan op vorm af. 

In 2018 werd The Zandberg Drawing / 2011-2018 uitgegeven als een facsimile van het originele boek.  De tekeningen van Danny Bergeman werden de afgelopen jaren getoond in het S.M.A.K. (Gent), Croxhapox (Gent), Bozar (Brussel), Deweer Gallery (Harelbeke) en in de tentoonstelling ‘Het Nieuwe Geniaal’ in Cultuurcentrum Mechelen (2022). 

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by