Derek Jarmangeboortejaar en -plaats: 1942, Northwood, Engeland sterfdatum: 1994 , Engeland
Derek Jarman Blue 1993 5

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Derek Jarman, voluit Michael Derek Elworthy Jarman (1942-1994), was een multidisciplinair Brits kunstenaar, vooral bekend om zijn avant-gardistische, underground kunstcinema.

In zijn veelzijdige en uitgebreide oeuvre van films, geschriften en schilderijen combineert Jarman een kritische kijk op de onderdrukkende Britse politiek met een originele esthetiek en beelden uit de populaire cultuur. Daarbij speelt zijn uitgesproken homoseksualiteit een belangrijke rol. De kunstenaar verwierf bekendheid door zijn hiv-diagnose openbaar te maken en zich in te zetten voor homorechten, tot hij in 1994 vroegtijdig stierf aan een aidsgerelateerde ziekte.

Na zijn opleiding aan de Universiteit van Londen en de Slade School of Art, werkte hij aanvankelijk in de filmindustrie als decorontwerper. Experimentele Super-8 films zoals Jubilee (1977) lanceerden zijn regisseurscarrière. In het midden van de jaren tachtig vestigde Jarman zijn status als belangrijk Europees auteur met de film Caravaggio (1986). In Blue, voor het eerst getoond op de Biënnale van Venetië in 1993, documenteert Jarman zijn gedeeltelijke blindheid als gevolg van een op latere leeftijd opgelopen ziekte. Zijn schilderijen, variërend van olieverf op doek tot mixed media, grensden tussen persoonlijke vertellingen en de verhalen van de tijd. Zijn verlangen om te schilderen bleef onverminderd aanwezig, zelfs toen de kunstenaar erg verzwakt raakte en langzaam zijn gezichtsvermogen verloor.

Tegen het einde van zijn leven kocht Jarman een klein vissershuisje, Prospect Cottage, in de buurt van de kerncentrale van Dungeness in Kent. Ondanks de onherbergzame omstandigheden van het terrein creëerde hij een iconische tuin die als een kunstwerk op zich wordt beschouwd. De evolutie van zijn tuin legde hij vast in Derek Jarman’s Garden, het laatste boek dat hij schreef en dat postuum werd gepubliceerd. Jarman vond in Dungeness een plaats voor genezing en creatieve inspiratie; hier schilderde hij, maakte beeldhouwwerken van op het strand verzamelde materialen en schreef autobiografische dagboeken. In 2020 kon voorkomen worden dat Prospect Cottage zou verkocht worden aan een particuliere koper na de grootste crowdfundingcampagne die het Art Fund ooit heeft gevoerd. Het Art Fund ontving internationale donaties van het publiek, liefdadigheidsinstellingen, stichtingen, trusts en filantropen. Het is de bedoeling dat de cottage een residentieprogramma wordt voor kunstenaars, academici, schrijvers, tuiniers, filmmakers en anderen die geïnteresseerd zijn in Jarman en zijn werk.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by