Eugenio Dittborngeboortejaar en -plaats: 1943, Santiago de Chile, Chili verblijfplaats: Santiago de Chile
Eugenio Dittborn

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Eugenio Dittborn is een Chileense schilder, graficus en videokunstenaar. In het begin van de jaren 1960 studeerde Dittborn kunst aan de Escuela de Bellas Artes van de Universidad de Chile in Santiago en later in Madrid, Berlijn en Parijs. Dittborn bleef in Chili tijdens de militaire staatsgreep in het midden van de jaren zeventig, toen velen besloten het land te verlaten. Deze periode beïnvloedde het werk van Dittborn en in zijn praktijk kregen de begrippen ‘thuis’, ‘reizen’ en ‘ontheemding’ een belangrijke plaats.

Vanaf de jaren 1980 begon Dittborn zijn zogenaamde Airmail Paintings te schilderen: schilderijen op grote vellen bruin papier die hij, gevouwen en in enveloppen, via het internationale postsysteem verstuurde. Via deze techniek kon de kunstenaar deelnemen aan internationale tentoonstellingen vanuit een dictatoriaal klimaat waarin de artistieke productie aanzienlijk was afgenomen. De Airmail Paintings fungeren als een allegorie voor ballingschap en stelden de kunstenaar in staat zich vrij uit te drukken in een land dat van 1973 tot 1990 door Augusto Pinochet werd geregeerd. De essentie ligt in het feit dat de kunstwerken bedoeld zijn om te worden verzonden. Hun verplaatsing vormt hun enige mogelijkheid om bewaard te kunnen worden.

In zijn werken ziet Dittborn de relatief recente en gewelddadige geschiedenis van Chili en Zuid-Amerika zoals die in de psyche van het land is gegrift, alsook de botsing van inheemse en koloniale culturen, als een wezenlijk deel van de geschiedenis van het continent. Door het gebruik van metaforen gelinkt aan thuis en reizen, brengt hij deze geschiedenissen dichter bij elkaar.

Dittborns werk is sinds het begin van de jaren 1980 internationaal tentoongesteld. De eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk vond plaats in 1993 in het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, Rotterdam en het Institute of Contemporary Art, Londen.

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by