Frank Waltergeboortejaar en -plaats: 1926, Antigua sterfdatum: 2009 , Antigua
Frank Walter

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Frank Walter, geboren als Francis Archibald Wentworth Walter, was een productieve beeldende kunstenaar en schrijver uit het Caribische eiland Antigua. Zijn gemengde afkomst, van zowel slavenhouders als slaven, leidde tot een levenslange worsteling met identiteit. Hij was een rustige en in zichzelf gekeerde persoon en bracht het grootste deel van zijn leven door in de ongerepte natuur, ver weg van anderen. Dit komt tot uiting in zijn diepe verbondenheid met de geografie van zijn woonplaats, maar ook in zijn artistieke visie.

In 1948, op 22-jarige leeftijd, werd hij als eerste persoon van kleur manager van een suikerplantage in Antigua. In 1953 ondernam hij, gedreven door de wens de landbouw te moderniseren, een industriële grand tour door Groot-Brittannië en het continent om mechanische en technologische innovaties te bestuderen. Hier werd hij geconfronteerd met de discriminatie en vooroordelen van de postkoloniale samenleving. Hij hield zichzelf in leven door allerhande baantjes uit te oefenen onder benarde omstandigheden die gepaard gingen met honger en kou, wat uiteindelijk tot hallucinaties leidde. Deze raciale uitsluiting leidde tot een obsessieve belangstelling voor zijn blanke Europese, aristocratische afkomst, die hij vormgaf in complexe stambomen en heraldische schilderijen.

Walter keerde in 1961 terug naar de Caraïben, naar Dominica, maar de innovaties die hij in Europa had ontdekt werden niet geaccepteerd gezien de suikerindustrie sterk was achteruitgegaan. Hij werd het slachtoffer van institutionele corruptie, zijn land in Dominica werd in beslag genomen en hij keerde terug naar Antigua waar hij werkte als fotograaf, lijstenmaker en kunstenaar. In 1993, niet in staat zich aan het stadsleven aan te passen, vestigde hij zich op uitnodiging van een neef op een stuk grond van zijn familie, waar hij een huis en een atelier bouwde. Daar kende hij tot aan zijn dood in 2009 een zeer intense periode van creativiteit.

In 2013 werd Walters werk voor het eerst tentoongesteld in een galeriecontext bij Ingleby in Edinburgh, Schotland. In 2017 vertegenwoordigde hij Antigua en Barbados in hun nationale paviljoen op de Biënnale van Venetië in Italië. Zijn eerste retrospectieve vond plaats in 2020 in het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt, Duitsland.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by