Irma Blankgeboortejaar en -plaats: 1934, Celle, Duitsland verblijfplaats: Milaan, Italië
Irma Blank Eigenschriften Page I 1968 pastel on paper pastello su carta cm 30x403 ph C Favero 20052103014

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Irma Blank, afkomstig uit Noord-Duitsland, verhuisde naar Italië toen ze een jonge twintiger was. Haar oeuvre ontvouwt zich via een aantal centrale lijnen als een eenzame reis doorheen de complexe relatie tussen schrift en beeld. Ze ontwikkelt eigen tekensystemen die de beperkingen van een verbale taal trachten te overstijgen en op visuele wijze communiceren. In plaats van woorden te gebruiken om betekenis uit te drukken, onderzoekt de kunstenaar manieren waarop tekens het bestaan en het verstrijken van de tijd op een universele manier kunnen weergeven. Haar praktijk, volledig verzonken in strenge nauwgezetheid, bijna als een meditatief ritueel, heeft zich ontwikkeld als een belichaamde, volledig zintuiglijke cyclus.

Blank definieerde haar beeldtaal in Eigenschriften, een vroege reeks pastelkleurige tekeningen op papier die ze maakte kort na haar aankomst in Sicilië. De confrontatie met een onbekende taal en cultuur ontlokte een gevoel van isolement. Door haar blik inwaarts te keren zocht ze naar nieuwe, eigen manieren om zich uit te drukken. In 1973 trok ze naar Milaan en maakte kennis met concrete poëzie, een stijl die een diepgaande invloed zou hebben. De volgende cyclus werken, Trascrizioni (Transcripten) getiteld, bestond uit in zwarte inkt getekende typografische lay-outs van teksten die haar interesseerden. In Radical Writings (1996) koppelt zij de ritmische duur van haar ademhaling aan het lineaire gebaar van het schrijven als een herhaalde handeling.

Met de reek Avant-testo keerde ze na een verkenning van digitale mogelijkheden terug naar de rituele vorm van het handschrift. Global Writings is opgebouwd uit variërende combinaties van identieke letterreeksen. In 2017 begon ze aan een nieuwe bundel getiteld Gehen, Second Life, die ze met haar linkerhand maakte nadat de rechterhelft van haar lichaam verlamd raakt, en waarin haar werk en leven opnieuw streng verweven raken.

Blank heeft internationaal tentoongesteld en nam in 1978 en in 2017 deel aan de Biënnale van Venetië. In 2019-2021 werd een retrospectieve tentoonstelling van haar werk georganiseerd door MAMCO, Genève; CCA – Center for Contemporary Art Tel Aviv and the Bauhaus Foundation, Tel Aviv; CAPC Musée d’Art Contemporain, Bordeaux; Bombas Gens Centre d’art, Valencia en Museo Villa Dei Cedri, Bellinzona.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by