Judith Scottgeboortejaar en -plaats: 1943, Ohio, VS sterfdatum: 2005 , VS
Judith Scott Tambour

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Judith Scott werd geboren in Columbus, Ohio en verbleef het grootste deel van haar leven in een instelling – de Columbus State School – vanwege haar Downsyndroom en doofheid. Scott werd geboren met een tweelingzus Joyce, die op vijfjarige leeftijd naar school ging, op hetzelfde moment dat Judith werd weggestuurd vanwege haar handicap. Het leven in isolement in een staatsinstelling eindigde voor Scott in 1985 toen haar tweelingzus haar voogdes werd. In 1987 kwam Scott in contact met Creative Growth, een visionair kunstencentrum waar zij haar creativiteit vond en op haar drieënveertigste kunst begon te maken.

Scott raakte geïnteresseerd in textielkunst en haar raadselachtige sculpturen werden al snel een bron van communicatie, nadat ze het grootste deel van haar leven verbaal geïsoleerd was geweest. Gedurende haar tijd bij Creative Growth maakte Scott bijna 100 sculpturen. Zij creëerde abstract gevormde sculpturen met behulp van gevonden textielmaterialen: garen, bindgaren en repen stof. Haar abstracte werken worden vergeleken met nesten en cocons, waarbij het omhulsel zowel bescherming als verhulling suggereert. De titels van haar werken Poupée, Papillon, Animal of Maison geven een nauwe verbondheid aan met leefwereld, zowel huiselijk als natuurlijk, van de kunstenaar.

Scott was de allereerste kunstenaar met Downsyndroom die werd tentoongesteld in het San Francisco Museum of Modern Art. Het werk van Scott was te zien in een retrospectieve tentoonstelling in het Brooklyn Museum in New York en maakt deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York, het Centre Pompidou in Parijs en het Smithsonian in Washington DC, naast vele andere.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by