Louise Bourgeoisgeboortejaar en -plaats: 1911, Parijs, Frankrijk sterfdatum: 2010 , VS
Louise Bourgeois standing figure 8300 CB 1 MD3

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Louise Joséphine Bourgeois werd in 1911 in Parijs geboren. Haar ouders hadden een wandtapijtengalerie in Parijs en de jonge Bourgeois raakte al snel betrokken en hielp met het tekenen van ontbrekende elementen in wandtapijten. Alvorens zich volledig aan de kunst te wijden, studeerde ze geometrie, huwde ze met de Amerikaanse kunsthistoricus Robert Goldwater, verhuisde ze in 1938 naar New York en bracht ze drie zonen groot. Hoewel Bourgeois zich initieel vooral op schilder- en prentkunst toelegde, werd ze later vooral bekend met haar beeldhouwwerken. Tussen de jaren 1950 en het begin van de jaren 1960 raakte zij sterk geïnteresseerd in de psychoanalyse, wat haar werk diepgaand beïnvloedde.

Tijdens haar lange artistieke loopbaan verkende zij gevoelige onderwerpen zoals de dood, familiale trauma's, isolement en eenzaamheid, het vrouwelijk lichaam en seksualiteit aan de hand van elementen uit haar persoonlijke geschiedenis. Bourgeois verklaarde dat al haar werken en hun onderwerpen hun oorsprong vinden in haar vroege jeugd: de relatie met haar ouders en zus, en de ervaringen in het familiebedrijf met wandtapijten en stoffen.

De werken van Louise Bourgeois laten zich niet gemakkelijk associëren met bepaalde stromingen in de kunstgeschiedenis. Haar werk werd vaak met de abstract expressionisten tentoongesteld, maar heeft meer gemeen met het surrealisme en de feministische kunst.

Bourgeois had haar eerste retrospectieve in het MoMa in New York in 1982, toen de kunstenares eenenzeventig jaar oud was.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by