Luciano Pernageboortejaar en -plaats: 1958, Napels, Italië sterfdatum: 2021 , VS
24625 Luciano Perna

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.


Luciano Perna werd geboren in Napels en bracht een deel van zijn jeugd door in Caracas, Venezuela. In de voetsporen van zijn vader, die een fervent amateurfotograaf was, begon hij op 14-jarige leeftijd foto's te nemen en ze te ontwikkelen in een eigen donkere kamer. Hij schreef zich vervolgens in aan de afdeling fotografie van CalArts in Los Angeles en raakte er nauw betrokken bij activiteiten en performances van kunstenaars zoals John Baldessari, Michael Asher en anderen. Tegelijkertijd ontwikkelde hij een grote interesse voor de Italiaanse arte povera-beweging van de jaren zestig. Luciano Perna maakte naast foto’s ook conceptuele, speelse sculpturen uit alledaagse voorwerpen. Hij overleed onverwachts in december 2021 op 63-jarige leeftijd. 

Tijdens de eerste lockdown van 2020 begon Perna planten en eenvoudige voorwerpen uit zijn huiselijke omgeving te fotograferen tegen een zwarte achtergrond. Nadien postte hij de elegante stillevens op sociale media. Op een ingetogen maar treffende manier weerspiegelden deze beelden de gevoelens van angst, kwetsbaarheid en afzondering die de coronacrisis bij de meesten van ons opriep.  

Volgens criticus en kunsthistoricus Benjamin Buchloh lijkt Perna in deze foto's ‘de paradox te hebben begrepen dat de oeroude mnemonische kracht van het stilleven door de plotselinge stilstand van de tijd, vandaag de dag zijn optimale plaats en verspreidingsvorm vindt in de eeuwig rusteloze cycli van de asociale digitaliteit’.*  Perna zelf zei over zijn praktijk dat hij een beweging zocht tussen onmiddellijke herkenbaarheid en iets dat ongrijpbaar bleef. Voor hem was het een kwestie van ‘geen onderscheid maken’ of ‘een heel fijn onderscheid’ maken.
Een reeks stillevens in inkjetformaat werd in 2021 in Parijs tentoongesteld in de Marian Goodman Librairie. 

Luciano Perna heeft tentoongesteld in galerijen en musea over de hele wereld, waaronder het Institute of Contemporary Art in Los Angeles, CA; het List Visual Art Center at MIT, Cambridge, MA; de Dia Art Foundation, New York, NY en het Institute of Contemporary Arts, Londen. 

* BUCHLOH, Benjamin, Pandemic Flowers, in Artforum, October – November 2020


Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by