Majd Abdel Hamidgeboortejaar en -plaats: 1988, Damascus, Syrië verblijfplaats: tussen Beiroet en Ramallah
ABDEL HAMID Majd Research 7808

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Majd Abdel Hamid (º1988) is een Palestijnse beeldende kunstenaar uit Damascus. In 2010 studeerde hij af aan de kunstacademie van Malmö. Hij woont en werkt in momenteel Beiroet en Ramallah.

Hamid is autodidact en maakt kleinschalige borduurwerken met eenvoudige materialen. De werken zijn opgevat als ‘sculpturen in de tijd’. De kunstenaar richt zich op een arbeidsintensieve en langdurige handeling van het maken, die hem in staat stelt de woelige gebeurtenissen in zijn land te trotseren.

Zijn kleurrijke borduurwerken, variërend van monochrome werken tot geometrische abstractie, vinden hun oorsprong in de geschiedenis van de moderne kunst. Figuratieve motieven zoals portretten doen denken aan scènes uit nieuwsdocumentaires die steek voor steek opnieuw worden opgebouwd alsof ze gepixeld zijn. Via zijn praktijk biedt Hamid een diepgaande, open reflectie op zijn rol als bemiddelaar van sociale kwesties.

In Double Sheet (2021) rafelt Majd Abdel Hamid een laken open terwijl hij op de achtergrond luistert naar de soundtrack van een interview met Riad al-Turk, een fragment uit een film van Mohamad Ali Al Atassi, Ibn El-Am (2001, Documentaire). Het werk van Majd Abdel Hamid wordt achtervolgd door het beeld van de Syrische oppositieleider Riad al-Turk, die gedurende zijn 17 jaar eenzame opsluiting als gevangene geometrische ontwerpen op de vloer van zijn cel uitvoerde en vernietigde met linzen die hij uit zijn soep plukte - een creatieve daad die een gevoel van innerlijke vrijheid heroverde, al was het maar voor de maker, en die geen sporen naliet.

In het kader van de tentoonstellingsreeks Matters Of Concern in La Verrière, Fondation D'Enterprise Hermès (FR), presenteerde zijn solo A Stitch in Times (2021) minutieus en inherent delicaat grafisch werk dat paradoxaal genoeg veerkracht opwekt in een chaotische en onvoorspelbare wereld.

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by