Nalini Malanigeboortejaar en -plaats: 1946, Karachi, Ongedeeld Brits-Indië (nu: Pakistan) verblijfplaats: Mumbai, Indië
Nalini Malini

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Nalini Malani is geboren in Karachi, Ongedeeld India.
Nadat in 1947 de onafhankelijkheid van India wordt uitgeroepen, ontvluchtte Malani als kind, samen met haar familie, hun woonplaats en vestigden zich als vluchtelingen in Mumbai. Deze ervaring van verplaatsing en onthechting heeft een blijvende invloed gehad op haar artistieke praktijk en haar beeldtaal die een stem geven aan kwetsbare en gemarginaliseerde personen, veelal vrouwen, door middel van visuele verhalen die thema’s als geweld, ras, religie en macht verbinden.

Tijdens de eerste lockdown die volgde op de werelwijde gezondheidscrisis ten gevolge van het Coronavirus in 2020, verbleef Malani in Nederland. De onmogelijkheid om terug te keren naar haar thuisplaats in Mumbai, voelde voor haar als het openen van een oude wonde, namelijk de gedwongen vlucht en daaruitvolgende confrontatie met een andere cultuur tijdens haar kindertijd. In relatief sociaal isolement maakte ze een reeks van 89 tekeningen, getiteld Exile – Dreams  – Longing. De onrust, het sociale onrecht en geweld in haar thuisland, de rode baksteenarchitectuur van haar nieuwe omgeving, alsook vertrouwde figuren zoals Alice in Wonderland worden verenigd in dit bewogen beeldverhaal.

Nalini Malani behaalde haar diploma in schone kunsten aan de Sir J. J. School of Art in Bombay in 1969 en kreeg een kunstbeurs van de Franse regering om van 1970 tot 1972 in Parijs te studeren. Haar werk evolueerde van schilderkunst in de late jaren 1960 naar video- en installatiewerken in de jaren 1990. Sindsdien heeft ze haar werk verruimd naar genres als multimedia en experimenteel theater. Haar werk maakte deel uit van het World Wide Video Festival in Amsterdam in 1998 en schreef geschiedenis als India's eerste multi-channel video-installatie.

Malani had haar eerste solotentoonstelling in Europa in 2007 in het Irish Museum of Modern Art. Malani's werk werd aangekocht door meer dan dertig internationale instellingen over de hele wereld, waaronder het MoMa New York; The Metropolitan Museum, New York; The Solomon R, Guggenheim Foundation, New York; het Stedelijk Museum, Amsterdam; Tate, Londen; het Musée national d'Art moderne - Centre Pompidou, Parijs; M+ Hong Kong; Kiran Nadar Museum of Art, New Delhi en de Art Gallery of New South Wales, Sydney. In 2010 kreeg Malani een eredoctoraat van het San Francisco Art Institute.

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by