Sheroanawe Hakihiiwegeboortejaar en -plaats: 1971, Sheroana, Amazonas, Venezuela verblijfplaats: El Alto Orinoco, Venezuela
Sheroanawe Hakihiiwe 506 SMAK

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Sheroanawe Hakihiiwe is een inheemse Yanomami-kunstenaar uit Pori Pori, een afgelegen gemeenschap in de Alto Orinoco, in het Venezolaanse Amazonegebied. Onder de begeleiding van de Mexicaanse kunstenares Laura Anderson Barbata, startte hij zijn praktijk in de jaren 1990 nadat hij papier had leren maken met inheemse vezels. Hierdoor konden afbeeldingen die traditioneel voor het lichaam bestemd waren, ook buiten het Amazonegebied worden gebruikt, aangezien de Yanomami-bevolking gewoonlijk niet op papier tekent. Dit hangt samen met de overtuiging dat kennis toebehoort aan de gemeenschap en aan het grondgebied.

De kunstenaar houdt een notitieboekje met schetsen bij tot hij ze kan omzetten in verschillende technieken wanneer hij in Caracas verblijft. Het werk van Hakihiiwe, waarbij hij gebruik maakt van tekenen, schilderen en zeefdrukken op papier en stof, is een zeer persoonlijke interpretatie van de Yanomami-traditie en -identiteit; zijn tekeningen en schilderijen spreken over zijn riten en geloofsovertuigingen, observaties van het oerwoud en bezorgdheid om het ecosysteem. Zijn praktijk is erop gericht het mondelinge geheugen van zijn volk, hun kosmogonie en voorouderlijke tradities te beschermen tegen de voortdurende en alomtegenwoordige pogingen van westerlingen om de inheemse culturen te vernietigen. Samen met Laura Anderson Barbata richtten de twee kunstenaars het Yanomami Owëmamotima gemeenschapsproject op, een zelfvoorzienend initiatief waarvan de eerste handgemaakte boeken werden geschreven, geïllustreerd en gepubliceerd vanuit een collectieve gemeenschapservaring.

Het werk van Sheroanawe Hakihiiwe wordt veelvuldig tentoongesteld in Venezuela en daarbuiten. Het werd gepresenteerd op de 12e Biënnale van Shanghai, China (2018), op de 23e Biënnale van Sydney (2022) en op de centrale tentoonstelling van de 59e editie van de Biënnale van Venetië (2022).

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by