Zehra Doğangeboortejaar en -plaats: 1989, Diyarbakır, Turkije
5 Zehra Dogan Prigione N5 2021 Mixed media on marine plywood 250 x 306 cm Ph Lucio Ghilardi

For English, click here.

Pour le français, cliquez ici.

Zehra Doğan is een kunstenaar, journalist en auteur uit Diyarbakır in Turkije. Zij was medeoprichter van het eerste volledig vrouwelijke persagentschap JINHA. Dat bracht verslag uit tijdens de oorlog in Irak en Syrië, en tijdens het huidige Koerdisch-Turkse conflict. In 2016 werd Doğan beschuldigd van terroristische propaganda. Zij plaatste tekeningen van de vernietiging van de stad Nusaybin door het Turkse leger op sociale media. Na haar arrestatie werd ze veroordeeld en in hechtenis genomen. Vanuit Diyarbakır werd zij in 2018 overgebracht naar de zwaarder beveiligde penitentiaire instelling van Tarsus en vervolgens in 2019 vrijgelaten.

Haar artistieke oeuvre komt voort uit haar ervaringen met onderduiken en opsluiting. Ze vertaalde haar gedwongen opsluiting in tekeningen en schilderijen die ze maakte uit geïmproviseerd materiaal. Doğan maakte de serie Clandestine Days toen ze werd gezocht door de politie in Istanbul. In afwachting van haar proces na haar eerste gevangenschap, organiseerde de kunstenaar een tentoonstelling van haar schilderijen onder de titel 141, het aantal dagen dat zij doorbracht in de gevangenis. In november 2019 werd de briefwisseling die zij tijdens haar detentie voerde met een naaste vriendin, getiteld Nous aurons aussi de beaux jours (We zullen ook goede dagen hebben), gepubliceerd door Editions des Femmes. De graphic novel Prison N°5, verschenen in 2021, toont het dagelijks leven van Doğan in de gevangenis en is het resultaat van onmetelijke vastberadenheid en verzet.

Doğan verblijft momenteel in Berlijn, stelt haar werk tentoon in en rond Europa en neemt deel aan internationale kunstinitiatieven. Ze heeft verschillende internationale kunst- en journalistieke prijzen en erkenningen in ontvangst mogen nemen. In 2018 werd ze benoemd tot erelid van PEN International.

Beluister hier het audiofragment
Word Vriend van S.M.A.K.
made by