In memoriam | Dirk Schutyser, voormalig voorzitter van de Vrienden v/h S.M.A.K. (1956 - 2020)

Dirk Schutyser Vrienden03 zww

Op vrijdag 11 december 2020 is Dirk Schutyser overleden. Dirk was van 1995 tot 2008 voorzitter van De Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (Vrienden v/h S.M.A.K).

Het voorzitterschap van Dirk Schutyser is cruciaal te noemen voor de ontwikkeling van wat S.M.A.K. vandaag is. Zo ligt hij o.a.mee aan de basis van de verzelfstandiging van het S.M.A.K. als museum, is tijdens zijn voorzitterschap het museum in 1999 geopend en is het mee door zijn inspanningen dat ‘Grande Casserole de Moules’ van Marcel Broodthaers in S.M.A.K. gebleven is.

Al tijdens zijn studies ontdekte en omarmde hij de hedendaagse kunst om nooit meer los te laten. Met een gezonde mix van gedrevenheid en eigenzinnigheid streed hij zij aan zij met Jan Hoet voor de realisatie van het zelfstandig museumgebouw. Dirk stond onvoorwaardelijk achter het museum en de kunstenaars. Hij was trots op de geschiedenis van de Vereniging waarvan hij voorzitter was, op de collectie van S.M.A.K., maar ook in het bijzonder over de aankopen die door de Vrienden v/h S.M.A.K. gerealiseerd werden.

Dirk was wat men een echte supporter kan noemen: iemand die steunt en ondersteunt, scandeert en ventileert, strijdvaardig advocaat was voor de kunst. En zo was Dirk tien jaar geleden er al van overtuigd dat het S.M.A.K. dringend meer ruimte nodig heeft om de collectie adequaat te kunnen tonen.

Dirk hield niet alleen van kunst en van zijn museum, maar ook van kunstenaars. Als verzamelaar verzamelde hij niet alleen kunstwerken, maar ook loyale vriendschappen met kunstenaars. Het is niet moeilijk om dichtbij en veraf kunstenaars te vinden die met respect en erkentelijkheid Dirk zullen herinneren. Ook het S.M.A.K. zal in Dirk altijd een voorvechter en medestander herkennen, zoals we er anno 2020 nog steeds velen nodig hebben om de toekomst van het S.M.A.K. voor te bereiden.

De medewerkers van het S.M.A.K. wensen de echtgenote en de familie veel sterkte en steun toe bij dit onverwacht verlies.

15.Dec.20 Categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.
Word Vriend van S.M.A.K.
made by