Editie uitgelicht: Ciprian Mureşan | Untitled (nine scenes from Tarkovsky's Andrei Rublev)

Muresan

De kunstenaar stelde tentoon in S.M.A.K. in 2019-2020.

Ciprian Muresan SMAK 2019 Dirk Pauwels 284329

Ciprian Mureşan (°1977, Dej, Roemenië) behoort tot een generatie Roemeense kunstenaars die getuige was van de ideologische verschuivingen na de val van het Ceaușescu-regime. Zijn werk kan worden begrepen tegen deze achtergrond van versnelde transitie en vervaging van betekenissen en waarden. Het hercontextualiseert voortdurend historische anekdotes, iconische kunstwerken, religieuze rituelen en populaire cultuurvormen en ontwricht op deze manier de welomschreven verhalen uit de (kunst)geschiedenis. Met een kritische houding en een divergerende blik benadrukt Ciprian Mureşan de eigenaardigheden en kwalen van ons post-utopische tijdperk.

Mureşans veelzijdige beeldtaal zit vervat in een methodiek van reproductie en referentie. Voor deze tentoonstelling maakte de kunstenaar een schaalmodel van S.M.A.K. voor de presentatie van een reeks zogenaamde ‘palimpsesttekeningen’ die hij baseerde op de afbeeldingen uit de nieuwe collectiecatalogus van het museum. Op gelaagde wijze herleidt hij alle kunstwerken uit de collectie zo tot een post-figuratieve staat: een vernietigende en tegelijk creatieve daad die de absurditeit onderstreept van het weergeven van ook deze geschiedenis als een lineair verhaal. De tentoonstelling neemt deze nieuwe installatie als uitgangspunt om Mureşans subjectieve benadering van tijd, geheugen en processen van historicisering verder te verkennen.


De kunstenaar maakte voor de Vrienden deze editie, naar aanleiding van zijn tentoonstelling in S.M.A.K. in 2019-2020.

De editie refereert naar de film Andrei Rublev (1966), een groots opgezet historisch drama door Tarkovsky, over het leven van de middeleeuwse iconenschilder Andrei Rublev. Tarkovsky en coscenarist Andrei Konchalovsky geven een contemplatieve uiteenzetting over de taak van een kunstenaar in een door terreur geteisterde samenleving. In zijn streven een zuivere kunstvorm gestalte te geven, wenst meesterschilder Rublev zich niet te compromitteren. Hij zwijgt. Later ontmoet hij een nar, wiens taalgebruik zich onttrekt aan de macht van de heersers. Daarvoor wordt hij gestraft.


Ciprian Mureşan | Untitled (nine scenes from Tarkovsky's Andrei Rublev)
15 + 2 a.p.'s, elk exemplaar is uniek door de aangebrachte potloodtekening op de litho.
Formaat: 32 x 24 cm lithografie (3 stenen) met originele potloodtekening op Arches papier (57 x 38 cm)

Prijs: 650 euro (600 euro > leden), zonder kader

Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be. De editie hangt ingelijst in de ruimte van de Vrienden. Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van S.M.A.K. en zonder reservatie.


Bekijk de trailer van de film Andrei Rublev, van de Russische filmregisseur, schrijver en acteur Andrej Arsenjevitsj Tarkovski (°4 april 1932 Rusland - 29 december 1986 Frankrijk). Hij wordt in cinefiele kringen beschouwd als een van de grootste filmkunstenaars uit de geschiedenis.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by