Kunstenaars van kleur bouwen FREETOWN in Zeebrugge

Kenny Mala Ngombe Man Hot Tub

Tijdens de festivals WECANDANCE en P&V Bomboclat Festival organiseren kunstorganisatie The Contant Now en S.M.A.K. Beweegt het kunstproject FREETOWN. Zes dagen lang palmen jonge kunstenaars van kleur het strand in met performances en installaties. Op die manier komen festivalgangers buiten de muren van het museum in contact met hedendaagse kunst.

FREETOWN is een creatieve vrijplaats in België. Het is een fictieve en modulaire stad die de essentie belichaamt van artistieke vrijheid, inclusiviteit en community. De naam is een knipoog naar de hoofdstad van Sierra Leone, die in de late 18de eeuw werd gesticht als symbool voor emancipatie en bevrijding. In FREETOWN nodigt een tiental kunstenaars van kleur het publiek uit tot eenheid, dialoog en ontmoeting over verschillende culturen en kunstdisciplines heen. Het concept is modulair en duurzaam. Het ontwerp van architect Olivier Goethals is opgebouwd uit containers en stellingen. De stad is ook multidisciplinair: naast installaties showt het ook performances en textiel.

De vlaggen van Brahim Tall zijn close-ups van zwetende lichamen die door het waaien van de wind dansen op hun eigen ritme. De led-displays van NML Art Project delen mee wat je altijd al had willen zeggen, maar niet kon. De performance en installatie van Younes Baba-Ali is geïnspireerd op straatverkopers in Italië. Aurélie Adriaen maakt maskers die ze activeert met rook. Festivalgangers worden uitgenodigd om plaats te nemen in de fotobooth van Agnes Kena, terwijl Yi Zhang zeewater tot sculpturen kristalliseert. Daarnaast wordt er live getekend en geschilderd op doek en textiel door Armin Alian, Souhaila Maalem, Kenny Mala Ngombe, Sofie Anny Nicea, en Diane Marie Uwase.

Magali Elali van kunstenorganisatie The Constant Now over het project: “Velen praten erover, maar weinigen passen het ook écht toe: het diverser en inclusiever maken van de kunstwereld vormt de kernboodschap. Met expo's, projecten en coachingstrajecten doorbreken we de norm en zorgen we voor een frisse wind in het kunstenlandschap”. Om de call voor meer diversiteit te laten resoneren bij een ruim publiek, werken ze samen met musea, zoals S.M.A.K in Gent, of gaan ze in zee met WECANDANCE en P&V Bomboclat Festival. “Het is de bedoeling het speelveld te vergroten door een ruime samenwerking mogelijk te maken met meer partners en musea”, aldus Elali. “Festivalbezoekers stellen zich makkelijk open om nieuwe dingen te ontdekken, dus waarom zouden we geen nieuwe kunstenaars van kleur introduceren?”.

Deelnemende kunstenaars FREETOWN: Aurélie Adriaen, Armin Alian, Younes Baba-Ali, Agnes Kena, Sofie Anny Nicea, NML Art Project, Souhaila Maalem, Kenny Mala Ngombe, Brahim Tall, Diane Marie Uwase en Yi Zhang.

WECANDANCE en P&V Bomboclat Festival vinden plaats in augustus op het strand van Zeebrugge. Na Zeebrugge reist FREETOWN door naar andere locaties in Vlaanderen. FREETOWN is een initiatief van The Constant Now in samenwerking met S.M.A.K. Beweegt. Omdat alle organisaties diversiteit hoog in het vaandel dragen, zowel voor als achter de schermen, vormen ze de ideale partners voor het kunstproject FREETOWN. Het project ontvangt steun van Vlaanderen.

Praktische informatie

FREETOWN is te bezoeken tussen 12:00 en 21:00 op het strand van Zeebrugge tijdens WE CAN DANCE en P&V Bomboclat festival.
WECANDANCE: 5 & 6 augustus, 12 & 13 augustus 2023

Bomboclat: 25 & 26 augustus 2023

Meer informatie over de organisatoren

27.Jun.23 Categorie: Extra Muros
Word Vriend van S.M.A.K.
made by