Gratis workshop voor Gentse scholen

S M A K in de klas foto Eva Vlonk 69

We willen de mening horen van kinderen en jongeren rond actuele kunst en bieden een dynamische workshop gratis aan voor secundaire scholen in Gent.

In het najaar start De Tentoonstelling Deel 2 met een selectie uit de S.M.A.K.-collectie : bijzonder is dat er maar liefst tweeënzeventig kinderen kunstwerken selecteerden die zij bijzonder, interessant, gevoelig, verwarrend, mooi en inspirerend vinden.

Om de voorbereiding van deze tentoonstelling in goede banen te leiden, willen wij nog meer (met voorkeur) jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs betrekken! Wij luisteren graag naar hun ideeën en ervaringen rond hedendaagse beeldende kunst. Daarom biedt S.M.A.K een dynamische workshop aan rond het boek de Kleine Catalogus voor scholen in Gent. We zijn nieuwsgierig om samen te ontdekken welke kunstwerken aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Doorheen de workshop zullen we verschillende methodieken toepassen voor het interpreteren van kunst waaronder ‘Visual Thinking Strategies’. Dit is een workshop waarin de dialoog tussen de jongeren en het museum centraal staat.

Wat kan je verwachten?

  • Een workshop van 50 minuten waarin we met jouw klas de Kleine Catalogus zullen ontdekken. S.M.A.K. wil graag meer te weten komen over de kunstbeleving van jongeren.
  • Voorafgaand aan de workshop wordt de klas gevraagd om een enquête in te vullen die dient als een klein vooronderzoek.
  • Heb je geen lesuur vrij voor deze workshop, maar wil je wel graag met jouw leerlingen meewerken? Vul dan samen enkel de enquête in. Dit duurt minder dan 15 minuten.
  • Als bedankje krijgt de klas een unieke affiche nagestuurd met de afbeelding van een kunstwerk die de desbetreffende klas koos.
  • De eerste tien klassen die zich aanmelden kunnen deze workshop gratis volgen.
  • Deze workshops worden aangeboden tot en met 30 juni 2021.

Wil je zo'n workshop organiseren? Neem dan contact op met Filip Van de Velde - publieksparticipatie & gidsenwerking S.M.A.K. - via e-mail: filip@smak.be.

Een boek en een tentoonstelling

Op 3 maart 2020 lanceerde S.M.A.K. het boek de Kleine Catalogus. Een collectiecatalogus speciaal gericht op kinderen en jongeren. Er staat een selectie kunstwerken in uit de collectie S.M.A.K. en bij de werken telkens een korte toelichting en quote of overpeinzing. Het boek werd mede samengesteld door de kinderen van Methodeschool De Buurt. Met hun inbreng is de Kleine Catalogus een fijn boek geworden dat tot de verbeelding spreekt en hongerig maakt om meer te ontdekken over actuele kunst.

Dit jaar maakt S.M.A.K. twee collectietentoonstellingen rond dit boek. De tentoonstelling in het najaar richt zich specifiek op het onderwijs. De workshop kan een ideale voorbereiding zijn voor een later bezoek aan de tentoonstelling dit najaar.

6.Mei.21
Word Vriend van S.M.A.K.
made by