Helen Buys

20210120 SMAK in de klas foto Kurt Stockman 08308

Nu groepsbezoeken niet kunnen doorgaan, krijg je van ons een verhaal, een anekdote, een blik op een kunstwerk door een van onze gidsen.

Onze groepsbezoeken kunnen nog steeds niet terug opgestart worden. Gelukkig kunnen wij blijven rekenen op onze gidsen. Deze boeiende vertellers loodsen je ook via de digitale weg het museum binnen. Vandaag is gids Helen Buys aan het woord.

"Reeds vele jaren ben ik werkzaam als gids in het SMAK. Ik mocht er grote en kleine, spraakmakende, mooie en boeiende tentoonstellingen gidsen.
Sommige tentoonstellingen lokten controverse uit, denk maar aan de Paul McCarthy tentoonstelling die bij vele mensen de haren ten berge deed rijzen. Andere tentoonstellingen kabbelden rustig voort, zonder veel ophef.
Het valt me altijd op, en dat juist maakt de job van gids zo boeiend, dat mensen zo verschillend kunnen reageren op kunst. Wat de ene boeit, stoot de andere soms af, het valt nooit te voorspellen hoe de reactie zal zijn. Soms is mijn ontgoocheling groot wanneer ik een tentoonstelling vol lof aanprijs om dan koele blikken terug te krijgen.
Eén van de leukere groepen om voor te gidsen, vind ik persoonlijk, zijn kinderen. Kinderen hebben vaak een heel open blik en laten zich niet leiden door vooroordelen, wat bij volwassenen wel eens het geval kan zijn. Kinderen ‘zien’ soms makkelijker waarover het gaat, ze voelen alles beter aan.
Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij de grote tentoonstelling van Berlinde De Bruyckere in 2015. Hoewel vele bezoekers erg onder de indruk waren van de vaak monumentale werken waren er ook mensen die me vlakaf meedeelden: ‘mevrouw, ik vind dit maar niks’.
Eén van de meest indrukwekkende werken toen op zaal was ‘Kreupelhout- Cripplewood’ (2012-‘13), een werk dat ook op de Biënnale van Venetië te zien was. ‘Kreupelhout’ is een zaalvullend werk, een omgevallen of omgehakte boom die liefdevol omzwachteld en ondersteund wordt. De referentie naar de Heilige Sebastiaan die tegen een boom werd gezet en met pijlen doorboord is nooit ver weg.
Ik bezocht de tentoonstelling samen met mijn gezin. Mijn jongste zoon, toen 5, kwam de zaal waar ‘Kreupelhout’ lag binnen, wierp 1 blik op het werk en zei toen: ‘Kijk, mama, de boom is gewond en Berlinde (hij sprak over de kunstenares alsof hij haar persoonlijk kende) heeft er een doekje omgedaan. Gaan we nu naar de volgende zaal?’
Zo eenvoudig kan het soms zijn."

Helen Buys

Helen Buys is historica en kunstwetenschapper van opleiding. Ze gidst reeds vele jaren in verschillende musea in Gent en Brussel.

GROEPSBEZOEK

We hopen dat we opnieuw groepsbezoeken kunnen toelaten maar dit is onder voorbehoud van wat de nationale veiligheidsraad zal beslissen in de toekomst.
Via deze link vind je alle informatie.


23.Maa.21 Categorie: Vergeet de gids niet
Word Vriend van S.M.A.K.
made by