Nieuwe editie: Adam Vačkář | Sonatine for 9mm, 2022

Vackar
Vackar Adam I

De editie Sonatine voor 9 mm is gebaseerd op de familiegeschiedenis van de Tsjechische kunstenaar Adam Vačkář. Een blanco blad muziekpartituur werd beschoten met een pistool om zo willekeurige partituren te creëren. Het resultaat weerspiegelt de brutaliteit van de actuele werkelijkheid. Het contrast van de twee tegengestelde fenomenen - de creatieve muziek en de vernietiging door wapens - is geïnspireerd op het persoonlijk familieverhaal van de kunstenaar.

Zijn grootvader van vaderskant was een beroemde Tsjechische componist van klassieke muziek, terwijl de grootvader van moederskant een Tsjechische legergeneraal was die in de 2e wereldoorlog tegen de nazi's aan het oostfront vocht en later zelfs het hoofd werd van het militaire kabinet van de president. Het wapen dat werd gebruikt om dit werk te maken, is het Duitse wapen Walther P38 dat zijn grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft buit gemaakt.

Vackar Adam II

Adam Vačkář | Sonatine for 9mm
15 + 2 AP
papier, 42 x 30 cm
Gesigneerd en genummerd op de achterkant van de editie.
Ingelijst met art glass en fijn ramin houten lijst.

Prijs: 880 euro | 800 euro (leden)
Reserveer jouw exemplaar via info@vriendensmak.be.
De editie is te bezichtigen in de ruimte van de Vrienden, in S.M.A.K.

Adam Vackar (°1979) is gevestigd in Praag. Hij presenteerde zijn werk in diverse internationale groeps- en solotentoonstellingen in Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Palais de Tokyo, Triënnale van Boekarest, Triënnale van Praag, City Gallery Prague, National Gallery in Prague, Art Basel - Statements and Film, Cologne Kunstverein, Museum Morsbroich, S.M.A.K. ... Hij studeerde aan École Nationale Supérieure des Beaux-arts in Parijs en heeft deelgenomen aan artist-in-residence-programma's in Palais de Tokyo in Parijs, Residency Unlimited in New York, Delfina Foundation in Londen, Boghossian Foundation in Brussel en anderen.

IMG 1096

De kunstenaar heeft werk in de S.M.A.K.-collectie.

Adam Vačkář | The indefinite continued progress of existence and events (that occur in apparently irreversible succession)

2012
plexiglas, papier, stof
h. 151cm x b. 107cm x d. 15cm
2012 aankoop

Voor dit project vroeg Adam Vačkář een oude vrouwelijke gedetineerde uit zijn thuisland om twee weken lang het stof uit haar gevangeniscel te verzamelen. Dat stof plaatste de kunstenaar op een hagelwit blad dat hij vervolgens van de buitenlucht afschermde door middel van een plexibox. Vačkář vergelijkt het werk met een reliekschrijn. Op een witte museummuur werkt de box als een verstilde, haast banale getuigenis van de extreme traagheid waarmee de tijd in afzondering voortschrijdt. Aan de hand van dit werk beklemtoont de kunstenaar dat gevangenissen mensen niet alleen ruimtelijk scheiden maar ook op het niveau van de tijd isoleren. “De tijd verloopt anders in de gevangenis,” merkt Vačkář op. “Het is een verschil dat door de mens zelf is gecreëerd: er is een tijd die voor gevangenen geldt en een tijd voor iedereen die volledig vrij is om te komen en te gaan.”

10.Nov.22 Categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.
Word Vriend van S.M.A.K.
made by