De drie kunstwerken hieronder – één aankoop, één bruikleen en één schenking - vervoegden in 2024 de S.M.A.K.-collectie, en illustreren deze drie belangrijke verwervingsmechanismen.

Dennis Tyfus, The Point Of No Return, 2022, kleurpotlood op papier, 166 x 138 cm, 2024 aankoop
Dennis Tyfus (°1979, Antwerpen), is een Belgisch beeldend kunstenaar met een zeer diverse artistieke praktijk, die zich kenmerkt door een anarchistische houding ten opzichte van o.a. de hedendaagse kunstwereld, dikwijls doorspekt met absurde, soms spottende humor. The Point Of No Return, aangekocht in 2024 door S.M.A.K., is een grootschalige potloodtekening in zachte pasteltinten, waarin de kunstenaar zichzelf op ironische wijze afbeeldt als ‘plein-air schilder’, een schilder in open lucht. Deze klassieke manier van schilderen wordt binnen de hedendaagse schilderkunst niet vaak meer beoefend, waardoor Tyfus met de nodige zelfspot lijkt te suggereren dat hij weleens een ‘oubollig’ schilder zou kunnen zijn.

Libasse Ka, Herinnering uit Matam, 2021, olie en acryl op hout, 17 x 24 cm, 2024 bruikleen Collectie Vlaamse Gemeenschap
Libasse KA (°1998, Camberene, Senegal), vervaardigt intuïtieve en tegelijk doordachte schilderkunst. Abstracte vormen combineert hij met figuratieve motieven. Geraffineerde kleuren zorgen mee voor ritme en balans. Herinnering uit Matam is vervaardigd in acryl- en olieverf op hout en baadt in warme aardetinten. Matam is een stad aan de rivier de Sénégal, die de natuurlijke grens vormt met Mauritanië. Uit zijn kindertijd daar herinnert Libasse KA zich de scheuren in de droge grond en de weinige bebouwing. De subtiele vormen alluderen daarop. Herinnering uit Matam werd in 2024 door de Vlaamse Gemeenschap in langdurige bruikleen aan het S.M.A.K. gegeven.
Libasse Ka is één van de meer dan 70 kunstenaars die dit voorjaar deel uitmaken van de grote schilderkunsttentoonstelling ‘Painting After Painting’ in S.M.A.K.

Narcisse Tordoir, Fake Barok, 2016, pastel op papier op dibond, 340 x 2790 cm, 2024 schenking van de kunstenaar
Narcisse Tordoir (°1954, Mechelen), zoekt al vanaf de jaren '80 de grenzen van de schilderkunst op en onderzoekt de mogelijkheden van dit medium op de meest veelzijdige manier. Fake Barok uit 2016 vormt een perfecte illustratie van Tordoirs grensverleggende aanpak. Deze monumentale installatie bestaat uit reusachtige fotocollages, bewerkt met pastelkrijt, van meer dan 27 meter lang en 3,5 meter hoog, en staat symbool voor de crisissen die onze hedendaagse maatschappij teisteren.
Fake Barok werd in 2024 door de kunstenaar aan het S.M.A.K. geschonken, en wordt in november 2025 voor het eerst in het museum tentoongesteld.