Poëzieweek: Duogedicht van Inge Braeckman en Nikolaas Demoen 'Berg-Pas'

Trollstigen route jpg1

Naar aanleiding van Gedichtendag op 27 januari 2022 besloot S.M.A.K. het duogedicht 'Berg-Pas' uit te geven en mee te geven met elke bezoeker.

Beeldend kunstenaar-dichter Nikolaas Demoen en dichter-auteur Inge Braeckman schreven een duogedicht zonder dat ze elkaar daarvoor ontmoetten en zonder dat ze vooraf een onderwerp kozen. Elke dichter gaf een antwoord op het vers van de vorige dichter. Berg-Pas is uiteindelijk een liefdesgedicht geworden, dat in één lange adem werd geschreven, en waarin een subtiele humor schuilt. De titel draagt reeds de verwijzing naar de huidige Covid-tijd in zich.

Nikolaas Demoen, 1965, geeft in zijn beeldend en poëtisch werk via metaforische beelden een eigenzinnige kijk op de relatie van het individu met de wereld. Hij creëert als het ware een handleiding bij het verhaal van de kunstenaar in de kunstgeschiedenis, waarbij hij voortdurend reflecteert over de atelierpraktijk. Roem, verval, glorie en ondergang zijn onderwerpen in zijn oeuvre. Het masker fungeert als alter ego.

Hij publiceerde twee dichtbundels bij het PoëzieCentrum in Gent: Tamelijk, 2015, en Namaak, 2018.

Inge Braeckman, 1974, publiceerde 4 dichtbundels bij het PoëzieCentrum in Gent: Beeltenissen, 2009, Incantaties 1, 2011, Incantaties 2, 2013, en Venus’ Vonken, 2016. In 2018 publiceerde het S.M.A.K. haar dichtbundel Onder de olijfbomen van Lesbos. Tijdens de eerste Lockdown, in 2020, gaf Borgerhoff & Lamberigts In de eerste uren Zomer uit. Dit voorjaar verschijnt Terra Toscana bij Uitgeverij P.

Inge Braeckman werkt als dichter vaak samen met hedendaagse kunstenaars, waarbij ze een gedicht schrijft bij hun beeldend werk. Vaak vloeien daar echte symbioses uit, zoals in Opera Aperta, 2006, met het werk van Honoré d’ O, Bougainvillea, 2016, met Carole Vanderlinden, La Pose Voilée, 2019, met de foto’s van Malou Swinnen,… De onderwerpen in haar werk zijn onder andere de tijd, de onmogelijkheid, de liefde in al haar facetten, droom en werkelijkheid,…

21.Jan.22
Word Vriend van S.M.A.K.
made by