Tekenen in Lockdown: twee publicaties

Drawing Lockdown Zaza Bertrand 0983 13

Tijdens de verschillende lockdowns kon iedereen een tekening naar ons sturen. Wij bundelen de resultaten in twee publicaties. 

Het afgelopen jaar plooiden we meer dan ooit op onszelf terug en was het dé uitgelezen periode om een tekening te maken. Tekenen is, net zoals schrijven, een activiteit die vaak in afzondering wordt beoefend. Daarom lanceerde S.M.A.K. in maart 2020 de oproep om een tekening te maken en naar ons op te sturen. Dat kon gaan van een (zelf)portret, een stilleven tot een landschap vanuit je raam.

Er werd massaal gehoor aan gegeven: meer dan 1000 tekeningen werden opgestuurd. We bundelen een selectie van de ingezonden tekeningen in twee boeken die je in de S.M.A.K.Bookshop kan aankopen aan 5 euro. We toonden tot 2 mei 2021 een tekening per tekenaar in de intieme presentatie 'Tekenen in Lockdown' in het paviljoen van S.M.A.K.Beweegt. De tekeningen gaan nu naar het stadsarchief van Stad Gent waar ze veilig zullen worden opgeborgen als herinnering aan de coronapandemie in 2020 - 2021.

'Tekenen in Lockdown' opgenomen in corona-archief stad Gent

Het Archief Gent wil deze verwarrende tijden documenteren met het oog op de toekomst en heeft een oproep gedaan aan mensen getuigenissen in te sturen. Archief Gent wil binnen 100 jaar een beeld kunnen geven van hoe wij in Gent deze crisis beleefd en overleefd hebben.

De tekeningen van Tekenen in Lockdown worden ook opgenomen in dit speciale corona-archief van de stad Gent. Wij zijn heel trots dat alle prachtige tekeningen die wij van jullie hebben mogen ontvangen een plek krijgen in dit historisch archief. De meer dan 800 tekeningen vormen samen een unieke collectie gemaakt door kinderen, ouderen, kunstliefhebbers en kunstenaars. Ze geven ons een inkijk in de beleving en het rijke verbeeldingsvermogen van de tekenaars.

S.M.A.K. & de traditie van tekenen

Sinds 2014 heeft S.M.A.K. de traditie om tekenprojecten op touw te zetten. Zo deed het museum projecten met vluchtelingen in kampen in Irak en opvangcentra in België, met gevangenen en met nieuwkomers. De tekeningen werden telkens gebundeld in boeken zoals ‘Traces Of Survival’, ‘Van Hier Tot Daar’, ‘Prison Drawings’ en ‘Gentle Figures/ Beautiful Friends’. In deze projecten stond tekenen centraal als een bijzondere en unieke menselijke eigenschap.

4.Mei.21
Word Vriend van S.M.A.K.
made by