Tekenen in Lockdown: publicatie en tentoonstelling achter gesloten deuren

Foto: Eva Vlonk
i
Foto: Eva Vlonk
Foto: Eva Vlonk
i
Foto: Eva Vlonk
Foto: Eva Vlonk
i
Foto: Eva Vlonk

Tijdens de lockdown riepen wij op om een tekening te maken en naar ons toe te sturen. We bundelden een selectie van de ingezonden tekeningen in een boek en hingen de tekeningen in een intieme presentatie in S.M.A.K.

Een museum leeft door zijn publiek. Tijdens de recente lockdown was het ook in S.M.A.K. heel erg stil. We werden gedwongen ons te isoleren en afstand te nemen van elkaar. Tekenen is een activiteit die vaak ook in afzondering wordt beoefend. Om deze reden nodigde S.M.A.K. onder de noemer ‘Tekenen in lockdown’ eind maart zoveel mogelijk mensen uit om tekeningen in te sturen. Iedereen kon deelnemen: jong en oud, van kunstliefhebber tot kunstenaar. Zo hielden we tijdens de sluiting van het museum actief contact met ons publiek.

Publicatie

Er werd massaal gehoor aan gegeven aan onze oproep: meer dan 450 tekeningen werden opgestuurd. We bundelen een selectie van 120 tekeningen in een boek. Omwille van het bijzonder grote aantal inzendingen en andere praktische redenen, werd in dit boek een selectie opgenomen. Daarbij hadden we voornamelijk oog voor welke tekeningen fijn of verrassend combineerden met andere om tot boeiende dubbelpagina’s te komen.

Met dit boek wil S.M.A.K. alle deelnemers aan ‘Tekenen in lockdown’ oprecht bedanken.

Het is mogelijk om dit boek te kopen aan 5 euro. Een mail sturen kan naar info@smak.be. Na betaling wordt het boek opgestuurd met de post. 

Presentatie in S.M.A.K.
We tonen ook een tekening per tekenaar in een intieme presentatie in het paviljoen van S.M.A.K. Beweegt. De tekeningen geven een interessante en verscheiden inkijk in hoe hun makers deze opmerkelijke periode hebben beleefd.

Traditie van tekenprojecten

Sinds 2014 heeft S.M.A.K. de traditie om tekenprojecten op touw te zetten. Zo deed het museum projecten met vluchtelingen in kampen in Irak en opvangcentra in België, met gevangenen en met nieuwkomers. De tekeningen werden telkens gebundeld in boeken zoals ‘Traces Of Survival’, ‘Van Hier Tot Daar’, ‘Prison Drawings’ en ‘Gentle Figures/ Beautiful Friends’. In deze projecten stond tekenen centraal als een bijzondere en unieke menselijke eigenschap.

in categorie: S.M.A.K. BeweegtJongeren

Meer informatie:

Lees ook …

{news_images_desc}
S.M.A.K. Beweegt | Tekenen in Lockdown

Meer dan 400 tekeningen werden ingestuurd tijdens de lockdown. S.M.A.K. toont deze in een intieme presentatie.

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>