Vergeet de gids niet | An Koninckx

Gids An Koninckx
i
Gids An Koninckx
Ann Veronica Janssens, Untitled (blue glitter), 2015, Photo: Dirk Pauwels
i
Ann Veronica Janssens, Untitled (blue glitter), 2015, Photo: Dirk Pauwels

Ondertussen werden de groepsbezoeken hervat, maar je krijgt van ons nog een verhaal, een anekdote, een blik op een kunstwerk door een van onze gidsen. Vandaag is dat gids An Koninckx.

Alle groepsbezoeken in S.M.A.K. werden door COVID-19 geannuleerd tot eind juni 2020, dus ook de gidsen vielen een tijdlang zonder werk. Al die tijd vergaten we hen niet: zij blijven geboren en boeiende vertellers, of dit nu in de museumzaal is of via deze weg.

Blue glitter 

"Eén van mijn favoriete werken binnen de collectie van het S.M.A.K. is het werk van Ann Veronica Janssens, Untitled (blue glitter). Een zee van blauwe glitters dat elegant en poëtisch over de vloer ligt uitgestrooid.

Telkens dit werk ‘opduikt’ in een tentoonstelling, ben ik verrast door de indruk die het op me maakt wanneer ik de ruimte, die de tentoonstellingsmakers gekozen hebben, binnentreed. Het werk maakt me ook steeds weer nieuwsgierig naar de impressies van de bezoekers en meestal peil ik naar hun ‘eerste gedachte’ bij het zien van dit werk. Zo verzamelde ik al ontelbare associaties waaronder  frequent “zee, water, oceaan of lagune” maar ook “pauwveren, (zand-)storm, noorderlicht, spook, magie” enzovoort… 
Niet iedereen kan/durft zomaar een woord toe te schrijven.
In die zin zaait het werk soms wat vertwijfeling en dat is niet onlogisch want ‘Blue glitter’ is een beeld dat contrasten oproept; het vibreert tussen energie en rust, concentratie en verstrooiing, licht en schaduw, densiteit en transparantie.
In deze verwarrende Corona-tijden vormt dit kunstwerk voor mij een metafoor voor het Covid 19-virus.
Zoals Ann Veronica Janssens met een hoeveelheid ’grond-stof’ (zijnde superfijn gemalen PVC) zo’n verrassend beeld heeft gecreëerd, zo heeft het Covid 19-virus nogal onheilspellend ons leven vertekend.
Aanvankelijk (voor België begin maart) niet echt tastbaar/voelbaar, maar naarmate de tijd verstreek wèl steeds meer zichtbaar door de besmettings- en betreurenswaardige sterftecijfers die gestaag uitbreidden. Corona riep ook contrasten op; voor een groot deel van de bevolking werd het sociale leven even lam gelegd, maar voor andere - vnl. de zorgsector en de beleidsmakers - werd het een ongewoon drukke en slopende periode.
Corona gaf aan velen de mogelijkheid tot rust te komen, te vertragen en (weer) te genieten van de nabije omgeving. Voor anderen, in de eerste plaats de zieken en hun naasten, werd het een hele heftige periode met moeizame revalidatie.
De coronacrisis zaaide ook vertwijfeling, onzekerheden en zorgen, maar gaf anderzijds ook aanleiding tot nieuwe uitdagingen en opportuniteiten.
Een bezoeker associeerde het werk van Ann Veronica Janssens met “Joie de vivre”.
Welnu, ik hoop dat voor iedereen heden ten dage de geleidelijke overgang naar het “nieuwe normaal” gepaard gaat met veel “Joie de vivre”.
Die “joie” zal het gidsenteam alleszins aan den lijve ondervinden op de dag dat we in het S.M.A.K. terug onze bezoekersgroepen mogen gidsen!"

An Koninckx

An Koninckx is als juriste steeds geïnteresseerd geweest in kunst en maakt sedert de retrospectieve van Michaël Buthe in 2016 deel uit van het gidsenteam. Tevens begeleidt An de DEMO-MEMO-wandelingen met kunstenaar Bie Hinnekint voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

GROEPSBEZOEK 

Sinds 1 juli 2020 kunnen we opnieuw groepsbezoeken toelaten, rekening houdend met jullie en onze veiligheid. 
Via deze link vind je alle informatie. 

in categorie: In de kijker

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>