Vergeet de gids niet | Anaïs Van Hoorebeke

Charbel-joseph H. Boutros, Installatie S.M.A.K. 2020, foto Dirk Pauwels
i
Charbel-joseph H. Boutros, Installatie S.M.A.K. 2020, foto Dirk Pauwels
Kinderen in een workshop in het S.M.A.K.
i
Kinderen in een workshop in het S.M.A.K.

Doordat alle groepsbezoeken tot eind juni 2020 geannuleerd zijn; krijg je tot dan een verhaal, een anekdote, een blik op een kunstwerk door een van onze gidsen. Vandaag is dat gids Anaïs Van Hoorebeke.

Alle groepsbezoeken in S.M.A.K. werden door COVID-19 geannuleerd tot eind juni 2020, dus ook de gidsen vielen zonder werk. Al vergeten we hen niet: zij blijven geboren en boeiende vertellers, of dit nu in de museumzaal is of via deze weg. 

Een zoete herinnering

"Van Eyck! Van Eyck! Gent schreeuwt Van Eyck. Intussen opent de tentoonstelling van Charbel-joseph H. Boutros, intiem en poëtisch. Hij laat ons kijken naar het onzichtbare en legt het ongrijpbare vast. Dromen, zijn slaap, een liefdesbrief, doopt hij in de was van gezegende kaarsen. We kunnen ons enkel verbeelden wat er te lezen zou zijn en waar de dromen naar toe gingen. Een vierkante meter grond uit Iran krijgt een nieuwe thuis, bevrijd van oorlog en geweld. Aan de voet van de bergen leest een man voor in een dode taal, zo lang tot de nacht de woorden uit zijn boek opslokt.
Ik ga wenskaarsen zoeken! In de Sint-Niklaaskerk word ik vriendelijk ontvangen en krijg ik een rondleiding in de kerk, ik mag eens gluren naar de etsen van de Bruycker, ik krijg uitleg over de verschillende verbouwingen aan en rond de kerk en over de gedenkplaten of obiit. Bij mijn vraag naar stompjes van offerkaarsen krijg ik het telefoonnummer van E.H Pastoor. In de Sint-Baafskathedraal zijn ze net opgehaald door de kaarsenleverancier, maar ik mag op een andere dag terugkomen. De Sint-Pietersabdij geeft mij een grote doos vol stompjes. Bezweet maar voldaan van mijn zoektocht zet ik de doos af in het S.M.A.K. Een paar dagen later ga ik toch nog eens naar Sint-Baafs, want daar lag nu juist de link met Jan van Eyck, en ik krijg een goed gevulde doos met kaarsen die amper gebrand hebben. 
Op de KUNSTMATINEE (elke eerste zondag van de maand) van maart onderzochten we de tentoonstelling van Boutros. Kinderen hebben een klik met zijn werk en gaan snel in hun fantasie met zijn taal spelen. Er rollen vragen, verhalen en ideeën. Na het bezoek aan de tentoonstelling konden we zelf aan de slag. Uit oude kleren maakten we dromenvangers (een deelnemer gebruikte zelfs haar volledige zomerbroek!). We gingen dromen in een opgemaakt bedje, met de dreamcatcher boven ons hoofd en legden onze dromen vast met de was van de wenskaarsen uit Sint-Baafs. We vingen en registreerden het licht op stenen met was. En algauw werden er ook geheimen geschreven, zorgvuldig toegeplooid en verzegeld. Zelfs een heel oud Chinees gedicht konden we vastleggen in de wenswas.
Een zoete herinnering. 
Hartelijk welkom op een Kunstmatinee van zodra het weer kan!"

Anaïs

GROEPSBEZOEK 

We hopen dat we opnieuw groepsbezoeken kunnen toelaten vanaf 1 juli 2020, maar dit is onder voorbehoud van wat de nationale veiligheidsraad zal beslissen. Via deze link vind je alle informatie

in categorie: In de kijker

Richtlijnen voor een vlot bezoek tijdens COVID-19

>