Vlaamse overheid koopt kunstwerken voor Collectie Vlaamse Gemeenschap

Luc Deleu - Red and Blue Barricade (2017)

In 2021 maakte de Vlaamse overheid een uitzonderlijk groot aankoopbudget van 3,98 miljoen euro vrij voor kunstaankopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Hiermee kocht ze 281 kunstwerken van 180 kunstenaars. De aankopen zijn bedoeld om de kunstensector toekomstperspectief te bieden tijdens de coronacrisis.

Leen Voet - #04

Met deze kunstaankopen geeft de Vlaamse overheid een grote stimulans aan de beeldende kunstsector, die zowel de kunstenaars als de betrokken galeries rechtstreeks ten goede komt. Van het totaalbudget komt 3,75 miljoen euro uit relancemiddelen en 235.000 euro uit de recurrente middelen. Ter vergelijking: in 2020 was voor de aankopen in het totaal een budget van 150.000 euro beschikbaar.

Een commissie van zowel onafhankelijke curatoren als experten uit de zes Vlaamse musea voor hedendaagse kunst stond garant voor een kwaliteitsvolle selectie. De werken maken nu deel uit van de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap en deze musea nemen ze in bewaring. Op die manier worden de werken deel van de museumcollecties waardoor ze getoond kunnen worden aan het brede publiek.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Heel wat beeldende kunstenaars hadden bij gebrek aan ondernemingsnummer geen recht op steunmaatregelen zoals de culturele activiteitenpremie. Met deze aankopen willen we hen dan ook ondersteunen tijdens deze coronacrisis.”

De Collectie Vlaamse Gemeenschap bestaat uit meer dan 18.000 werken. Ze moet een volledig en correct beeld geven van de kwaliteitsvolle en internationaal relevante (hedendaagse) Vlaamse kunst. Al sinds 1860 worden er kunstwerken voor verworven en in bewaring gegeven aan openbare instellingen en musea. Naast hedendaagse kunst kocht de Vlaamse Gemeenschap ook al oude kunsten en verschillende soorten erfgoed aan.


Lisa Spilliaert - Léon Spilliaert (2021) [video still]

281 werken in tal van disciplines

Er werden in totaal 281 kunstwerken van 180 kunstenaars in diverse fases van hun carrière aangekocht. Voor veel kunstenaars is het de eerste keer dat hun werk wordt aangekocht door de Vlaamse overheid.

De werken geven een representatief beeld van de hedendaagse kunstpraktijk met een grote variatie in technieken en disciplines. Het gaat om 54 fotografie-werken, 54 installaties, 44 schilderijen, 43 beeldhouwwerken, 31 tekeningen, 30 videokunst-werken, 19 werken in gemengde media, 4 textielwerken en 2 prenten. Door het uitzonderlijk hoge budget kocht de Vlaamse overheid ook enkele duurdere werken van gerenommeerde kunstenaars aan.

De 6 landelijk ingedeelde musea met een collectieprofiel hedendaagse kunst, M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, M Leuven, Middelheimmuseum en Fotomuseum Antwerpen, zullen de werken nu in bewaring nemen.

Mountaincutters (Marion Navarro en Quentin Perrichon) - Incomplete Venuses, detours and functions (2021)

Aankopen tonen tendensen in de hedendaagse kunstpraktijk

In de selectie van werken is de bevestiging en versterking te zien van een aantal tendensen in de kunstpraktijk en het kunstaankoopbeleid van de afgelopen jaren. Zo is er aandacht voor sociale en politieke thema’s, identiteit, ecologie, etnisch-culturele diversiteit, een steeds sterkere aanwezigheid van vrouwelijke kunstenaars en een herwaardering van ambachtelijke procedés, zoals textielbewerking of historische fotografische technieken. Opvallend is dat er heel wat werken zijn aangekocht die tentoongesteld kunnen worden in open lucht, meer concreet in het Middelheimmuseum in Antwerpen.

Luc Deleu - Red and Blue Barricade (2017)

Voor bewaarneming in S.M.A.K. werd de installatie 'Red and Blue Barricade’ (2017) van Luc Deleu (°1944) aangekocht.

Van Deleu ontbrak een recent werk in de Collectie Vlaamse Gemeenschap, hiermee wordt dus een lacune gevuld. Als conceptueel kunstenaar, architect en stedebouwkundige heeft Luc Deleu al decennialang een prominente plaats in het Belgische kunstenlandschap. Deleus visionaire denken is enorm actueel in de wereld waar we vandaag in leven. Naast de installatie ‘Red and Blue Barricade’ (2017) worden ook twee ‘digital born’ prenten aangekocht: ‘Barricade’ (2016) en ‘Terminologie’ (2016). Dit ensemble van drie werken vat op een treffende manier zijn associërend denken en verbeelden samen rond beeldende kunst, architectuur, stedelijk weefsel, sociologische en maatschappelijke visievorming. De werken worden in bewaring genomen door het S.M.A.K. dat van deze sleutelkunstenaar ook ‘De Laatste Steen van België’ (1979) in haar collectie heeft.

De kunstwerken van Fred Bervoets, Elke Andreas Boon, Polien Boons, Dries Boutsen, Ricardo Brey, Luc Deleu, Stefaan Dheedene, Nico Dockx, Manu Engelen, Mekhitar Garabedian, Alexis Gautier, Pélagie Gbaguidi, Maud Gourdon, Hamza Halloubi, Joke Hansen, Wannes Lecompte, Emilio Lopez-Menchero, William Ludwig Lutgens, Peter Morrens, Mathias Prenen, Kurt Ryslavy, Elly Strik, Narcisse Tordoir, Ana Torfs, Guy Van Bossche, Koen van den Broek, Patrick Vanden Eynde, Luca Vanello, Filip Van Dingenen, Gert Verhoeven en Liliane Vertessen worden bewaard in S.M.A.K.

Lees het volledige persbericht hier
9.Feb.22 Categorie: Collectie
Word Vriend van S.M.A.K.
made by