Werk 'Camping II' van Raoul De Keyser gerestaureerd

Detail rdk

Naar aanleiding van de tentoonstelling oeuvre werden enkele collectiestukken van Raoul De Keyser gerestaureerd. Onder andere het werk Camping II uit 1969, dat in de tentoonstelling wordt getoond.

Behalve schilderijen uit de eigen collectie heeft S.M.A.K. ook werken van De Keyser in langdurige bruikleen uit privécollecties en de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Er werden zo’n 11 werken uit ons depot gerestaureerd door schilderijrestauratoren gespecialiseerd in acrylverf, waarbij de monochrome vlakken een extra moeilijkheid vormden. Afhankelijk van het schadebeeld en problematiek vroegen enkele werken voorafgaand onderzoek.

De complexiteit van Camping II zat zowel in het behandelen van de grote egale kleurvlakken, de waterdragende acrylverf als de bruinkleurige aantasting in de witte delen die doorheen de jaren toenam. Onderzoek toonde aan dat de bruine vervuiling op het oppervlak van dit schilderij relatief grote hoeveelheden nicotine en andere componenten uit sigarettenrook bevatte. Op basis van de aard van de vervuiling kon een geschikte reinigingsmethode worden uitgevoerd.

Dit werk is te zien in de tentoonstelling Raoul De Keyser | oeuvre, van 22.09.2018... 27.01.2019.

5.Sep.18
Word Vriend van S.M.A.K.
made by