De Vrienden v/h S.M.A.K. tonen Finbar Ward Barely a Ripple

30.Okt.21
6.Maa.22
Finbar Ward, Diana of Montparnass (detail), 2021 A Studio View, taken by pinhole camera

Vanaf 30 oktober tonen de Vrienden van S.M.A.K het werk van de Britse kunstenaar Finbar Ward.

Finbar Wards (°1990, UK) sculpturale installaties, schilderijen en werken op papier hebben een kameleontische ambitie. Gebruikmakend van een combinatie van organische en onbewerkte substanties en gevonden of afvalmateriaal, reflecteert Wards werk op de geschiedenis, tradities en verhalen die verbonden zijn met de locatie waarvoor het bestemd is en tegelijk ook de fysieke vorm van zijn werk bepalen. In tijden van eindeloze blootstelling aan beelden en een toenemende vervreemding van het fysieke, tracht hij bij de toeschouwer een diepere betrokkenheid bij het werk op te wekken.

De nieuwe reeks werken voor de tentoonstelling bij de Vrienden van S.M.A.K kunnen gezien worden als een reactie op de lockdown van 2020. Zijn research strekt zich uit van de oudheid tot vandaag en gaat op zoek naar individuen die zich aan hun huis en tuin hebben gewijd als een plek van zelfexpressie en troost.

Wards werk is gebaseerd op het gebruik van Larariums in het oude Rome. Deze wandkapelletjes fungeerden als heiligdommen voor huisgoden en beschermgeesten die over het dagelijkse leven van een huishouden moesten waken. Dit idee inspireerde Ward voor zijn reeks Ode to werken gewijd aan het werk van thuiswerkende vrouwen of mannen in vroegere en hedendaagse tijden.

Het gebruikte materiaal van elk werk weerspiegelt de nuances en karaktertrekken van het individu in kwestie en van de ruimtes die het heeft gebouwd, aangepast ingericht en erover nagedacht. Met deze reeks wil Ward een ode brengen aan de doorgedreven inspanningen om zorg te dragen voor onze onmiddellijke omgeving en deze te onderhouden en tegelijk stilstaan bij de eeuwenoude, niet aflatende behoefte om te zeggen: ‘Ik was hier’.

Finbar Ward (°1990, UK) studeerde in 2013 af aan The Ruskin School of Art. Tentoonstellingen waar hij aan deelnam zijn o.a.: New Order II: British Art Today, Saatchi Gallery, Londen, 30 Years Of The Future, Castlefield Gallery, Manchester, In Absence, FOLD Gallery, Londen/Expo Chicago, In Waiting, The British Embassy, Parijs en Holiday From Rules, Kunstraum Gallery, Londen, met de steun van Arts Council England. Onlangs ontwierp en realiseerde Ward een prijswinnende sculpturale installatie en tuin voor de RHS Chelsea Flower Show van dit jaar.

Deze tentoonstelling is gecoördineerd door Nadia Bijl.


Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by