EXTRA MUROS I Museumcultuur Strombeek/Gent | ABOUT WAVES | 1 - HET DING

11.Jan.13
6.Feb.13
C Cstrombeek

Museumcultuur Strombeek/Gent is een langdurig en uniek samenwerkingsproject tussen S.M.A.K. Gent en Cultuurcentrum Strombeek.

ABOUT WAVES Een project in drie delen over schilderkunst van de jaren '60 tot nu Deel 1: Het Ding 11.01... 07.02.2013 @ Cultuurcentrum Strombeek - Grimbergen In deze tentoonstelling ligt de focus op een beweging die begon in de jaren zestig en het schilderij als ‘ding’ centraal stelde in het denken over schilderkunst. De tentoonstelling brengt een groot aantal bruiklenen uit de S.M.A.K.-collectie samen met werken uit diverse privécollecties en geeft de toeschouwer inzicht in de manier waarop het schilderij zich in die periode letterlijk ‘in beeld’ zette. In de schilderkunst was niet langer het ‘beeld’ of de geste van belang, maar wel de aandacht voor de textuur en de tactiliteit van de verf op een drager. In de tentoonstelling zal werk te zien zijn uit de S.M.A.K. collectie van Sol LeWitt, Raoul De Keyser, Eugène Leroy, Gerhard Richter, Andy Warhol, Jan Schoonhoven, Marthe Wéry, Amedée Cortier, Dan Van Severen en André Buellens. Het werk van Gerhard Richter, Raoul De Keyser en Walter Swennen zal te zien zijn in elk van de drie delen van 'About Waves'. Deze klassekunstenaars doorstaan de tijd glansrijk. Met hun werk willen we aantonen dat de beste kunst zich niet zomaar aan de tijdsgeest overlevert maar een hele carrière lang stand kan houden.

Tom Jooris ook uitgenodigd

In elk deel van ‘About Waves’ nodigen we bovendien een jongere kunstenaar uit om in een apart observatorium (in de vorm van een soort studio) picturaal te reageren op de kunst die op dat moment in de tentoonstellingshal wordt getoond. Voor het eerste deel is Tom Jooris (°1971) uitgenodigd. Hij schildert op een heel aparte abstracte manier. Door kunstcriticus Eric Bracke wordt zijn werk als “ongekunstelde schamelheid” getypeerd. Dit eerste luik en ook alle volgende tentoonstellingen onder de noemer Museumcultuur Strombeek/Gent komen tot stand in nauw overleg met de staf van S.M.A.K. Aan de realisatie van dit eerste deel werkt ook dichter/essayist Roland Jooris mee als scherpzinnige getuige van het eerste uur. De tentoonstelling wordt opgedragen aan Raoul De Keyser

Extra informatie

Er is de intentie om per jaar twee projecten te realiseren die respectievelijk bestaan uit twee of drie delen. Telkens zal aan de hand van kunstwerken uit de collectie van S.M.A.K. een thema in de diepte worden behandeld. Dit wordt aangevuld met ander werk en nieuwe producties. De thema's voor 2013 zijn een subjectief overzicht van de schilderkunst van de jaren zestig tot nu, en een project over de veranderingen van de beeldhouwkunst gelieerd aan wat zich parallel afspeelde in de dans. In 2014 volgt een driedelige tentoonstelling over hoe de evolutie van het mensbeeld zich manifesteert via verschuivingen in artistieke, tijdsgebonden uitdrukkingen.

Vanaf 22.02 tot 21.03:2013: About Waves | 2 - Re-figuratie

CC Strombeek - Grimbergen

Adres: Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen Gemeenteplein, B-1853 Strombeek-Bever, België tel +32 (0)2 263 03 43 info@ccstrombeek.be

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by