Faux Jumeaux 12 presented by Christine Macel

11.Sep.09
8.Okt.09
Holein Wall Gary Hill web

De kunstenaar Michel François kreeg eind 2008 van het S.M.A.K. carte blanche om gedurende anderhalf jaar het tentoonstellingsprogramma in twee identieke, spiegelende zalen te bepalen.

Hij doopte het project Faux Jumeaux of valse tweelingen. Hij vroeg aan vijftien personen om elk twee kunstwerken te kiezen die vormelijk of materieel heel sterk op elkaar lijken, en die niettemin onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen zijn. Welke inhoudelijke gelijkenissen of verschillen tussen de twee werken komen aan het licht door ze ‘gespiegeld’ in de twee identieke zalen te presenteren?

Christine Macel, twaalfde curator in de rij, koos twee performances uit als "Faux Jumeaux". In 1974 deed Gary Hill de performance Hole in the Wall, een destructieve actie waarin we zien hoe de kunstenaar een gat ter grootte van een tv-monitor in de muur maakt waarin hij vervolgens een monitor plaatst. De gehele performance werd gefilmd en de video werd tenslotte op die monitor getoond. In 1981 deed Rasa Todosijevic een zeer eigenzinnige bijdrage aan de tentoonstelling "From sound to..." in de Gallery of Student’s Cultural Center in Belgrado, Joegoslavië. Ze maakte drie gaten in een muur en stopte in elk gat een kleine radio - afgestemd op verschillende zenders. Vervolgens maakte ze de gaten vakkundig dicht en liet ze aan de opppervlakte geen enkel spoor na van haar actie. Voor "Faux Jumeaux" herhaalde Rasa Todosijevic deze performance en metselde ze drie radio's in de muur in. Het werk, met als titel Invisible sculpture – Eternal music zal de komende twintig jaar in de muur van het S.M.A.K. ingekapseld blijven... en dus gedurende die periode tot de 'collectie' van het museum behoren.

Voorstel 1 - Michel François Voorstel 2 - Loïc Vanderstichelen Voorstel 3 - Daniel McClean Voorstel 4 - Yves Brochard Voorstel 5 - Guillaume Désanges Voorstel 6 - Laurent Jacob Voorstel 7 - Raya Lindberg Voorstel 8 - Hans Theys Voorstel 9 - Frank Maes Voorstel10 - Philippe Van Cauteren Voorstel 11 - Rainier Lericolais Voorstel 13 - François Curlet Voorstel 14 - Joël Benzakin Voorstel 15 - Lea Gauthier Voorstel 16 - Jean-Paul Jacquet

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by