Invisible Beauty | Citadel of Erbil in Northern Irak

19.Jan.17
16.Feb.17
Latif AL Ani lady in Easter

Invisible Beauty werd ontwikkeld voor het Paviljoen van Irak van de Biënnale van Venetië in 2015, met Philippe van Cauteren als curator. Nu wordt de tentoonstelling getoond in de Citadel Erbil in Irak.

Invisible Beauty presenteert werk in verschillende media van vijf hedendaagse kunstenaars uit Irak en de diaspora. Nieuwe werken, maar ook werken die na lange tijd werden herontdekt. De tentoonstellingstitel verwijst zowel naar de ongewone of onverwachte onderwerpen in de tentoongestelde werken, als naar de onvermijdelijke onzichtbaarheid van Iraakse kunstenaars op de internationale scène. In de tentoonstelling komen talrijke thema’s aan bod, waaronder de relatie tussen kunst en overleven, archiveren, therapie en schoonheid.

De eindeloos interpreteerbare titel wil de vele verschillende manieren blootleggen waarop men kunst kan benaderen die is voortgebracht door een land dat onderworpen is geweest aan oorlog, genocide, mensenrechtenschendingen, en het afgelopen jaar ook aan de opgang van ISIS. Door de systematische vernieling van het culturele erfgoed van Irak door ISIS, zoals de recente vernietiging van eeuwenoude historische sites in Hatra, Nimrud en Nineve en de gebeurtenissen in het Mosul-museum, is het belangrijker dan ooit geworden om te focussen op kunstenaars afkomstig uit Irak.

De kunstenaars in de tentoonstelling zijn Latif Al Ani, Akam Shex Hadi, Rabab Ghazoul, Salam Atta Sabri en Haider Jabbar. Deze selectie werd gemaakt door Philippe van Cauteren na een reis naar Irak die werd georganiseerd en ondersteund door de Ruya Foundation, en uitgevoerd in het gezelschap van Tamara Chalabi, voorzitter en medeoprichter van Ruya. Van Cauteren en Chalabi bezochten ook Iraakse kunstenaars die werken in de Verenigde Staten, Turkije, België en het Verenigd Koninkrijk.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by