Joris Van de Moortel - HELL ON EARTH, in search of PUR, NUR and FUR

5.Okt.24
2.Maa.25
Image cover Mat Babelario vol 1.  JVdM_2023 Original work Mijn hoofd is een zieke vulkaan 10 x 15 cm watercolor in notebook courtesy Joris Van de Moortel 2021

Moderne alchemist Joris Van de Moortel verlegt de grenzen van zijn spectrum met een nieuwe solotentoonstelling. In 'HELL ON EARTH, in search of Pur, Nur and Fur' ontvouwt zich van 5 oktober 2024 tot 2 maart 2025 een ontdekkingsreis in S.M.A.K. Een volgende etappe van de pelgrimstocht die eerder halthield in De Warande.

Al meer dan 15 jaar bouwt Joris Van de Moortel (°1983, Oostakker-Lourdes; woont en werkt in Hoboken) aan een multidisciplinair oeuvre dat grenzen overschrijdt en conventies tart. Zijn atelier is als een laboratorium van de verbeelding, waar hij als een moderne alchemist experimenteert met materialen en ideeën. Terwijl de traditionele alchemist op zoek ging naar eeuwig leven en goud, lijkt Van de Moortel te streven naar een andere schat: een weg doorheen de chaos van een snel veranderende wereld. Tegelijkertijd blijft hij trouw aan de essentie van kunst, kennis en verbeelding.

Zowel in zijn muzikale optredens, sculpturen en schilderijen als in zijn films en tarotkaarten, vind je een overvloed aan puzzels, woordspelingen, kunsthistorische verwijzingen. Een diepgewortelde creatieve drang kenmerkt zijn beeldtaal. Voor Van de Moortel is deze chaotische esthetiek noodzakelijk om een kritische discussie te voeren over de complexe verhoudingen tussen natuur, cultuur, kunst, religie en de hedendaagse samenleving.

The Oerganic Alchemic Kitchen live in HET BOS Antwerpen 2021 S

The Oerganic Alchemic Kitchen live in HET BOS Antwerpen 2021 S

Met HELL ON EARTH, in search of Pur, Nur and Fur creëert Joris Van de Moortel een overweldigende installatie die de ruimte van S.M.A.K. vult en transformeert. Nieuwe olieverfschilderijen, aquarellen, maquettes, sculpturen, video's en muziek komen samen in een bijna esoterische setting, waar elke hoek een verhaal vertelt, nu eens hoopvol, dan apocalyptisch.

HELL ON EARTH is geen statische expositie, maar een totaalervaring. Van de Moortel brengt de installatie tot leven met liveoptredens en performances, waarbij de grenzen tussen kunstwerk en publiek vervagen en de ruimte wordt doordrenkt met een unieke energie.

Voor deze tentoonstelling brengt Van de Moortel een tweede versie uit van zijn persoonlijk ontwikkelde set tarotkaarten, een tweede volume in de comic-reeks Mat & Babelario én een dubbele vinyl die vijftien jaar performance bundelt.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by