Le décor et son double

20.Sep.11
19.Sep.12
Buren web 1

Het werk Le décor et son double van de bekende Franse kunstenaar Daniel Buren heeft een specifieke link met de geschiedenis van het S.M.A.K. als museum.

Voor de tentoonstelling 'Chambres d’Amis' in 1986 bracht Buren zijn kenmerkende strepenmotief aan in de gastenkamer van kunstverzamelaars Annick en Anton Herbert. Een kopie van de kamer installeerde hij toen in het museum. Deze publieke helft van 'Le Décor et son Double' wordt nu voor het eerst opnieuw gepresenteerd én opgenomen in de collectie van S.M.A.K.

In 1986 organiseerde Jan Hoet – toenmalig directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent, nu S.M.A.K. – de extra muros-tentoonstelling 'Chambres d’Amis'. Deze toonde hedendaagse kunst in privéwoningen op verschillende plaatsen in Gent. Daniel Buren was een van de 51 internationale kunstenaars die een werk in situ creëerden, geïntegreerd in de dagelijkse leefruimte van bewoners die bereid waren hun huis eerst open te stellen voor een kunstenaar en vervolgens ook voor het publiek. 'Le Décor et son Double' (1986) was opgevat als een werk in twee delen. De ene helft werd geïnstalleerd in het huis van kunstverzamelaars Annick en Anton Herbert in de Raas van Gaverestraat, de andere helft in het museum.

Overeenkomstig de spelregels van 'Chambres d’Amis' deed Buren een interventie in het huis van de Herberts door in hun gastenkamer zijn ‘visueel instrument’ – wit en fuchsia gestreept papier – aan te brengen op oppervlaktes die waren afgebakend door diagonalen aan twee kanten van het interieur. De kunstenaar weigerde echter de ruimte van het museum volledig te verlaten – zoals Hoets bedoeling was – en plaatste een volledige en volkomen identieke reconstructie van de gastenkamer van de verzamelaars binnen de muren van de openbare instelling. Terwijl de Herberts Daniel Burens interventie in hun gastenkamer behielden, werd het publieke gedeelte van 'Le Décor et son Double' niet bewaard. Nu, 25 jaar na 'Chambres d’Amis', werd de publieke helft gereconstrueerd en opgenomen in de S.M.A.K.-collectie.

De reconstructie van 'Le Décor et son Double' in S.M.A.K. wordt vergezeld van een publicatie en een tentoonstelling, met een leeszaal en video’s van ondermeer Jef Cornelis, Gilles Coudert en Sébastien Pluot.

Nu S.M.A.K. de ‘kopie’ presenteert, krijgt de bezoeker tegelijk de kans ook het ‘origineel’ van 'Le Décor et son Double' opnieuw te bezichtigen. Van november 2011 tot en met augustus 2012 vindt elke 2de zaterdag van de maand een namiddags bezoek plaats.

In de Gentse Ekkergem-wijk loodst een gids de bezoeker naar de gastenkamer in de privé-woning van Annick en Anton Herbert.

De aansluitende wandeling brengt de bezoeker naar S.M.A.K. waar de gids in de tentoonstelling zelf verdere ondertiteling verschaft bij het werk en leven van Buren.

Data:

- 2011: 12.11, 10.12

- 2012: 14.01, 11.02, 10.03, 14.04, 12.05, 09.06, 14.07 en 11.08

Praktisch

- Het gegidste bezoek is inbegrepen in het toegangsticket voor de tentoonstelling in S.M.A.K.

- Gezien het beperkt aantal plaatsen is reserveren verplicht via BOEKjeBEZOEK / boekjebezoek@gent.be T + 32 (0)9 267 14 66.

- Het gecombineerde bezoek aan de privé-woning en de tentoonstelling vangt aan om 15:00 en loopt af omstreeks 17:30, inclusief de wandeling van de Ekkergem-wijk naar S.M.A.K.

- De voertaal is Nederlands. Frans / Engels op aanvraag voor groepen tot 15 personen.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by