N. Dash earth

25.Jun.22
6.Nov.22
N. Dash

Het werk van N. Dash (°1980, Miami, VS) is verbonden met de energie van transformatie, beweging en zorg. De kunstenaar integreert materialen zoals aarde, verf, plastic flessen, draad, gaas, piepschuim, gebruikt karton en jute in complexe composities die putten uit de taal en methodes van de beeldhouwkunst, fotografie en drukkunst. De grondlaag van de werken bestaat vaak uit woestijnaarde waarop de kunstenaar omgevingsfactoren en accumulatieve lagen grafiet, inkt of verf laat inwerken. De topologische velden die zo ontstaan, drukken de spanning uit tussen industrieel geproduceerde goederen en natuurlijke stoffen in een ecologische visie die de aarde en haar onzichtbare energieën eert.

De beweging van ontbinding en heropbouw kenmerkt ook de creatie van minuscule sculpturen. Ze ontstaan doordat de kunstenaar voortdurend kleine stukjes stof tussen de vingers laat glijden totdat de rasterstructuur van de draden verdwijnt in suggestieve klitten. Dit gebaar staat lijnrecht tegenover bepaalde culturele normen. Het deconstrueert een ordelijk, industrieel product om zo een nieuwe vorm te creëren die de kracht van aanraking, gebaar en ritueel benadrukt. In een laatste fase worden fotografische reproducties van de sculpturen gezeefdrukt op de grondlaag van sommige werken en fungeert hun onbestemde vreemdheid als een ruimte waarin de kijker velerlei ingebeelde vormen kan ontwaren.

Meer recente werken omvatten alledaagse voorwerpen zoals stofdoeken, linialen en bezemstelen. Ook dit objecten-vocabularium verwijst naar het werk van bescherming en ordening van de fysieke wereld. Het bepaalt mee de zorgzame houding van de kunstenaar waarbij de energie van menselijke aanraking, ritueel en vindingrijkheid nederige materialen transmuteert tot transcendente, vitale vormen.

Biografie

N. Dash leeft en werkt in New York en New Mexico.

Het werk van N. Dash werd gepresenteerd in solotentoonstellingen het Aldrich Museum of Contemporary Art in Ridgefield (2019); de Fondazione Guiliani in Rome (2017); het Hammer Museum in Los Angeles (2014); en White Flag Projects in St. Louis (2013).

Werken waren ook te zien op thematische tentoonstellingen, zoals Open Ended: Painting and Sculpture, 1900 to Now, in SFMOMA in San Francisco (2022); Body Ego, Dallas Museum of Art (2018); Third Space: Shifting Conversations about Contemporary Art, Birmingham Museum of Art (2017); Repetition and Difference, Jewish Museum, New York (2015); The Possible, Berkeley Art Museum, (2014); My Crippled Friend, Columbus College of Art and Design (2013); Notations: Contemporary Drawing as Idea and Process, Kemper Art Museum, Washington University, St. Louis (2012).

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by