Recent Works 1996-1999

21.Jan.00
23.Apr.00
Kiefer zondertitel

Anselm Kiefer (°1945, Donaueschingen) wordt algemeen aanzien als één van de belangrijkste kunstenaars van de laatste decennia.

De tentoonstelling in het S.M.A.K. toont recente monumentale schilderijen, sculpturen en boeken die ontstaan zijn in de periode 1996 - 1999.

Zijn tentoonstelling in het Duitse paviljoen op de Biënnale van Venetië (1980) zorgde in het thuisland voor grote opschudding. In het post-conceptuele tijdperk beeldde Kiefer het duistere (recente) verleden van Duitsland uit in reusachtige doeken. Verhalen uit de (Germaanse) mythologie werden gekoppeld aan Wagneriaanse thematiek en beelden uit het nazistisch Duitsland. De werken van de oud-leerling van Joseph Beuys waren zeker geen verheerlijking van deze periode, maar een onverbiddelijk en kritisch doorgronden van het historische bewustzijn. Maar bovenal heeft zijn werk een verbluffende visuele en plastische impact. Zowel naar vorm als naar inhoud laten ze de toeschouwer niet onverschillig. Zijn schilderijen en sculpturen zijn doordrenkt met een bittere ironie en openlijk sarcasme. Wanneer Kiefer geschiedenis en mythologie in zijn schilderijen verwerkt worden die vrijwel altijd geactualiseerd en getransformeerd. In de gestalte van landschappen, wouden, gebouwen, sterrenhemels, vliegtuigen en boeken zijn het niet langer onschuldige verhalen uit een ver of denkbeeldig verleden – ze zijn werkelijkheid geworden en dus geproblematiseerd.

De tentoonstelling in het S.M.A.K. toont recente monumentale schilderijen, sculpturen en boeken die ontstaan zijn in de periode 1996 - 1999. Deze periode valt samen met Kiefers verhuis naar het Zuid-Franse Barjac. De sterrenhemel en de zonnebloemen van Van Gogh inspireerden hem tot een nieuwe reeks werken rond ‘vallende sterren’ en ‘zonneschepen’. Vanuit deze ogenschijnlijk banale motieven creëert Anselm Kiefer een duizelingwekkende gelaagdheid van betekenissen waarin hij zowel het geheugen van zijn individuele geschiedenis als dat van het grote kosmische wereldgebeuren transcendeert in weergaloos geschilderde doeken en verrassende sculpturen en boeken in lood.

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by