Studio Matters+1

21.Jun.13
21.Sep.13
Bartolini otrafiesta

Massimo Bartolini (°1962, Cecina, IT) wordt gezien als één van de belangrijkste Italiaanse beeldhouwers van zijn generatie. 

Bij ons is vooral zijn ‘Bookyards’ (2012) bekend, een openluchtbibliotheek die hij in het kader van de stadstentoonstelling TRACK realiseerde in de wijngaard van de Gentse Sint-Pietersabdij. De tentoonstelling ‘Studio Matters +1’ combineert voor het eerst een grootschalige installatie (‘+1’) met een unieke selectie kleine sculpturen (‘studio matters’). De relatie tussen Bartolini’s bekendere installaties en zijn intieme, meer biografische atelierwerk was tot nu toe onontgonnen terrein.

Otra Fiesta (‘+1’) Speciaal voor S.M.A.K. realiseert Bartolini ‘Otra Fiesta’ (2013), een metershoog orgel, opgebouwd uit de metalen pijpen van een bouwsteiger. ‘Otra Fiesta’ functioneert als een automatisch spelend draaiorgel: de lucht die door de pijpen wordt geblazen, passeert eerst door de gaatjes in de muziekrol, waardoor variaties in toon en lengte ontstaan. Voor S.M.A.K. werd een nieuwe compositie gemaakt door free jazz muzikant Edoardo Marraffa. Op deze muziek werd een tekst van de Argentijnse dichter Roberto Juarroz a capella ingezongen door jazz-zangeres Deirdre Dubois. De ‘leegte’ uit het gedicht van Juarroz en de leegte die de metalen bouwsteiger visualiseert, zijn voor Bartolini een metafoor voor de huidige staat waarin de architectuur zich bevindt. Studio Matters De object-sculpturen en tweedimensionale werkjes, die getoond worden naast ‘Otra Fiesta’, ontstonden de afgelopen tien jaar in de luwte van Bartolini’s atelier. De ‘studio matters’ uit de titel verwijst naar deze kleine objecten: ‘studio matters’ betekent zowel ‘studiomaterialen’ als ‘de studio doet er toe’. Er zijn inkttekeningen, collages met gevonden voorwerpen en aangetaste prints, maar ook een judoband, opgespannen tussen vloer en plafond, een grillige steen die balanceert op een parel en uitvergrote, albasten abrikozenpitten. Het zijn allemaal ambachtelijke vingeroefeningen die inkijk geven in de poëtische verbeeldingswereld van de kunstenaar. The Fruitmarket Gallery De tentoonstelling ‘Studio Matters +1’ is een samenwerking tussen S.M.A.K. en The Fruitmarket Gallery (Edinburgh), waar ze van 01.02 tot 14.04.2013 in een andere constellatie te zien was. Catalogus De catalogus ‘Massimo Bartolini, Studio Matters +1’ (Roma Publications, 2013) bevat een inleidende tekst door Fiona Bradley, directeur van The Fruitmarket Gallery, en Philippe Van Cauteren, directeur van S.M.A.K., en een conversatie tussen beide directeurs en Massimo Bartolini. EXPOGIDS Download de expogids

Alle tentoonstellingen
Word Vriend van S.M.A.K.
made by