Curatorial Lecture Zoé Whitley

2.Dec.21
Zoé Whitley

Ieder academiejaar organiseren S.M.A.K., Universiteit Gent en Curatorial Studies van KASK & Conservatorium School of Arts gezamenlijk de reeks Curatorial Lectures. Zoé Whitley opent onder het thema van dit jaar 'curatorschap op het snijvlak van verandering'.

Na 'Werken met kunstenaars' (2017-18), 'Leren van kunstenaars' (2018-19), 'Werken met collecties' (2019-20) en 'Werken met ruimte' (2020-21), werpt de reeks 'Curatorial Studies' van dit jaar een brede blik op curatoriële praktijken die zich op het snijpunt van verandering bevinden. Dit doen we door reflectieve en geëngageerde curatoren en wetenschappers uit te nodigen om een frisse blik te werpen op en onze inzichten te verruimen over een breed scala aan onderwerpen gelinkt aan het curatoriële.

Eerdere sprekers in de reeks 'Curatorial Lectures' waren onder meer Cecilia Alemani, Rebecca Lamarche-Vadel, Ippolito Pestellini Laparelli, Karen Archey, Mathieu Copeland, Anthony Huberman, Jean-Hubert Martin, Chus Martínez, Gabi Ngcobo, Susanne Pfeffer, Nicolaus Schafhausen en Adam Szymczyk.

Zoé Whitley

Dr. Zoé Whitley is directeur van Chisenhale Gallery in London's East End. Chisenhale is een toonaangevende non-profit ruimte, opgericht door kunstenaars. De galerie produceert nieuwe kunstwerken en geeft opdrachten aan opkomende Britse en internationale kunstenaars. In 2020 was Zoé curator van de speciale themarubriek van Frieze London, Possessions, over spiritualiteit en hedendaagse kunst, en co-curator van Elijah Pierce's America in de Barnes Foundation in Philadelphia.

Eerdere tentoonstellingen van haar hand waren onder meer het curatorschap van de presentatie van Cathy Wilkes in het Britse Paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2019 en het co-curatorschap van de bekroonde internationale reizende tentoonstelling 'Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power'. Ze schrijft veel over hedendaagse kunstenaars en 20e-eeuwse ontwerpers, waaronder kinderboeken over Frank Bowling en een titel in dezelfde serie over Sophie Taeuber-Arp.

Ze maakt deel uit van de 2020-22 Arts Council Collection commissie in het Verenigd Koninkrijk. Zoé zit ook in het bestuur van Creative Access, de enige organisatie in het Verenigd Koninkrijk die zich toelegt op het werven van ondervertegenwoordigd talent in de creatieve industrie, en Decolonising Arts Institute, University of the Arts London.

Ze maakte deel uit van internationale kunstjury's voor Turner Prize (2021), Preis der Nationalgalerie Berlin (2021) en het selectiecomité voor Future Generation Art Prize, naast vele andere. Voordien werkte ze onder meer als Senior Curator (Hayward Gallery), Curator, International Art (Tate Modern) en Curator of Contemporary Programmes (V&A).

Praktische informatie
  • De lezingen zijn gratis en toegankelijk voor iedereen.
  • De lezing gaat online door en begint om 20:00.
  • Reserveer je ticket via curatorialstudies@hogent.be.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by