GIF - Ghent International Festival 2024

tot 21.Apr.24
GI Fl 2024

Van beeldende kunst over opera tot dans, theater, performance en meer: van 4 tot 21 april geeft GIF een indrukwekkende staalkaart van wat cultuurstad Gent te bieden heeft.

De tweede editie van het Ghent International Festival (GIF), van 4 tot 21 april 2024, toont de wonderlijke kracht, klasse en grandeur van Gent als cultuurstad. Voor de tweede editie van deze biënnale werken acht partners samen: CAMPO, NTGent, VIERNULVIER, S.M.A.K., Opera Ballet Vlaanderen, KOPERGIETERY, Kunsthal Gent en Gouvernement. Thema van het multidisciplinaire festival is dit jaar THE YOUTH IS THE CITY, THE CITY IS THE YOUTH.

Jongeren staan centraal in het DNA van het programma. Niet toevallig is Gent in 2024 ook Europees Jongerenhoofdstad. Tijdens GIF is werk te zien van jonge makers, van kunstenaars die werken met kinderen en jongeren, én van kunstenaars die zich de vraag stellen wat het betekent om jong te zijn.

Vlaggenschip is Building Castles in the Sky, een productie van Gouvernement die je naar uiteenlopende delen van de stad brengt. Onder impuls van een groep makers krijgen kinderen de kans om hun fantasieën over hun eigen buurt om te zetten in unieke kunstwerken.

Ook de meer donkere kanten van jeugdigheid komen aan bod. De Britse Katy Baird bijvoorbeeld stelt de relatie tussen hedonisme en klasse in vraag: wie heeft toegang tot uitzinnig genot? Milo Rau, huisartiest bij NTGent, laat ons via het oerverhaal Medea zien hoe kinderen omgaan met de radicale kracht van tragedie en de Braziliaanse maker Frederico Araujo geeft inkijk in zijn grillige zoektocht naar zijn queer identiteit.

Maar we beperken ons niet tot één thematische lijn. Zo is de transformerende kracht van muziek een verbindend element. Kunstenaars als Francesca Grilli, Brian Lobel, Anna Vercammen & Joeri Cnapelinckx, Krystian Lada en Tarek Atoui hier in S.M.A.K. maken klank en muziek tactiel, of gebruiken opera om het systemisch racisme in haar geschiedenis in vraag te stellen.


PRAKTISCHE INFO

  • Ghent International Festival (GIF), van 4 tot 21.Apr.2024 op verschillende locaties in Gent.

  • Volledig programma en tickets vanaf 22.Jan.2024 via gif.gent

  • Op vrijdag 5.Apr.24 kan je in S.M.A.K. een performance van Tarek Atoui bijwonen in het kader van zijn tentoonstelling the Shore / a place I’d like to be die diezelfde avond opent.

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by