Opening tentoonstellingen: ‘Nashashibi/Skaer | Future Sun’ - ‘Uit de Collectie | noWHere’

Nashashibi/Skaer, Lamb, 2019, film still
i
Nashashibi/Skaer, Lamb, 2019, film still
i
Reinhard Mucha, 'Hagen–Vorhalle', 1983, mixed media, variabele afmetingen

Je bent van harte welkom op de opening van twee nieuwe tentoonstellingen in S.M.A.K. op vrijdag 29 november 2019 vanaf 20:00.

Nashashibi/Skaer tonen bestaand en nieuw werk, zowel vanuit hun individuele als hun gezamenlijke praktijk. De tentoonstelling ‘Uit de Collectie | noWHere’ verenigt een aantal kunstenaars uit de S.M.A.K.-collectie rond de idee van de zogenaamde ‘non-plaats’.

Nashashibi/Skaer | Future Sun

Nashashibi/Skaer is de gezamenlijke praktijk van filmmaker en schilder Rosalind Nashashibi en beeldhouwer en filmmaker Lucy Skaer. Beide kunstenaars creëren samen meditatieve films over kunst, mythologie en de wereld. Vaak nemen zij het werk van andere kunstenaars als vertrekpunt voor het verkennen van thema’s die hen persoonlijk beroeren zoals zoals het portretteren van vrouwen, identiteit, schoonheid, haar valkuilen, kolonisatie en politieke conflicten.
In “Future Sun” brengen Rosalind Nashashibi en Lucy Skaer voor het eerst films, schilderijen en sculpturen uit hun gemeenschappelijke en individuele praktijk samen in een tentoonstelling die gedacht is vanuit het principe van de niet-lineaire tijd. Naar aanleiding van “Future Sun” maakten de kunstenaars de nieuwe film “Lamb” (2019).

Uit de Collectie | noWhere

De tentoonstelling ‘Uit de Collectie | noWHere’ verenigt werken uit de S.M.A.K.-collectie rond de idee van de ‘non-plaats’. Non-plaatsen zijn hedendaagse reële plekken die door hun onpersoonlijke en vluchtige karakter gevoelens oproepen zoals nostalgie, onthechting en onbestemd verlangen. Denk aan bijvoorbeeld hotelkamers, luchthavens, metrostations of autostrades maar ook musea. Kunstenaars gebruiken de non-plaats vaak als metafoor voor een volkomen autonome plaats, een (utopische) vrijplaats die losstaat van elke vorm van regelgeving. Alle stukken in deze tentoonstelling vertonen hiermee linken en worden los van elkaar gepresenteerd, als ‘non-plaatsen’ op zichzelf. Met werk van onder meer Dirk Braeckman, Johan De Wilde, Mark Manders, Wesley Meuris, Reinhard Mucha, Dennis Oppenheim, Paul Thek, Jan Vercruysse, Henk Visch en Lawrence Weiner.

Met werk van  Maurice Blaussyld, Dirk Braeckman, Jean-Marc Bustamante, Johan De Wilde, Alberto Garutti, Mark Manders, Wesley Meuris, Reinhard Mucha, Dennis Oppenheim, Paul Thek, Jan Vercruysse, Henk Visch en Lawrence Weiner..

Praktisch

  • Vrijdag 29 november 2019 - tussen 20:00 en 23:00.
  • Gratis toegang.
  • Napraten doe je in het museumcafé.
  • Beide tentoonstellingen lopen van 30.11.2019 tot 16.02.2020.

in categorie: TentoonstellingEvenement