Opening tentoonstellingen || Nashashibi/Skaer - Future Sun | Uit de Collectie - noWHere

Nashashibi/Skaer Why Are You Angry?, 2017 16 mm film, black and white and colour, sound, 16 min. copyright : Nashashibi/Skaer
i
Nashashibi/Skaer Why Are You Angry?, 2017 16 mm film, black and white and colour, sound, 16 min. copyright : Nashashibi/Skaer
i
Reinhard Mucha, 'Hagen–Vorhalle', 1983, mixed media, variabele afmetingen

Je bent van harte welkom op de opening van twee nieuwe tentoonstellingen in S.M.A.K. op vrijdag 29 november 2019 vanaf 20:00.

Nashashibi/Skaer tonen bestaand en nieuw werk, zowel vanuit hun individuele als hun gezamenlijke praktijk. De tentoonstelling ‘Uit de Collectie | noWHere’ verenigt een aantal kunstenaars uit de S.M.A.K.-collectie rond de idee van de zogenaamde ‘non-plaats’.

Nashashibi/Skaer | Future Sun

Rosalind Nashashibi (°1973, UK) en Lucy Skaer (°1975, UK) werken als onafhankelijke kunstenaars maar hebben sinds 2005 ook een gemeenschappelijke praktijk onder de naam Nashashibi/Skaer. Hun gezamenlijk werk bestaat voornamelijk uit 16mm-films die een reeks hedendaagse thema’s aanraken aan de hand van kunst, kunstenaars, mensen en plaatsen die hen interesseren.

‘Why Are you Angry?’, hun meest recente filmproject, onderzoekt de manier waarop Paul Gauguin Polynesische vrouwen afbeeldt. De film ging in première op Documenta 14 (2017) en maakte deel uit van hun overzichtstentoonstelling voor Tate St. Ives (2018). In de tentoonstelling voor S.M.A.K. tonen Nashashibi/Skaer bestaand en nieuw werk, zowel vanuit hun individuele als hun gezamenlijke praktijk.

Uit de Collectie | noWhere

De Franse filosoof en antropoloog Marc Augé omschreef in 1992 de ‘non-lieu’ als een universele plek zonder sociaal-maatschappelijke of architecturale identiteit, een typisch product van onze westerse supermoderniteit die door zijn ‘tussenin-status’ nooit het statuut van een volwaardig bemenselijkte plaats zal bereiken. Voorbeelden van ‘non-plaatsen’ die Augé geeft, zijn luchthavens, hotelkamers, metrostations en autostrades maar evengoed zouden ook musea hiervoor in aanmerking kunnen komen. Voor veel veel kunstenaars dient de 'non-plaats' eerder als utopisch te worden begrepen. Voor hen is de ‘non-plaats’ een metafoor voor het verlangen naar een plek waar pure autonomie heerst, zowel ten opzichte van de kunst zelf, als ten aanzien van de maatschappij waarin ze zich bevindt. De meeste kunstwerken in deze tentoonstelling verbeelden dan ook niet enkel een onthechte, afstandelijke, bevreemdende en vervreemde omgang met de huidige supermoderne, vluchtige realiteit, ze verdragen bovendien zelden andere werken in hun buurt. 

Met werk van onder meer Dirk Braeckman, Jean-Marc Bustamante, Johan De Wilde, Richard Long, Mark Manders, Wesley Meuris, Reinhard Mucha, Dennis Oppenheim, Paul Thek, Jan Vercruysse, Henk Visch en Lawrence Weiner.

Praktisch

  • Vrijdag 29 november 2019 - tussen 20:00 en 23:00.
  • Gratis toegang.
  • Napraten doe je in het museumcafé.

in categorie: TentoonstellingEvenement