Wereldvluchtelingendag | Onder de olijfbomen van Lesbos

20.Jun.18
Inge Braeckman001

De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vluchteling. Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. S.M.A.K. heeft een bijzonder avondprogramma. 

In mei 2018 verbleef dichter Inge Braeckman een week als vrijwilliger in verschillende Griekse opvangkampen voor asielzoekers. Deze reis mondde uit in een nieuwe serie gedichten. Braeckman presenteert deze bundel in S.M.A.K. Ze deelt haar ervaringen over de reis met het publiek en leest enkele van haar gedichten voor.

Ann Vermeulen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen komt ook naar S.M.A.K. Zij toont de documentaire over het project Road Of Change. Tijdens de krokusvakantie trok de organisatie met 14 jongeren en 6 leraars door Europa en bezochten zij verschillende vluchtelingenkampen langs de grenzen van Europa. Meer activiteiten van hen vind je via deze link.

Tot slot tonen we in de inkomhal de resultaten van kunstwerken die ontstaan zijn tijdens workshops in het Rode Kruis Opvangcentrum voor asielzoekers in Eeklo. Sinds december 2016 organiseren LUCA-studenten onder leiding van Goele Dewanckel daar workshops voor asielzoekers in Eeklo. De studenten werken samen met kinderen en volwassenen een artistiek project uit in een creatief atelier. Dit past in het S.M.A.K. Beweegt programma.

Praktisch

  • Woensdag 20 juni 2018 – 19:00
  • Inkom is gratis
  • Zaal open - 18:30, programma start om 19:00

12 mei 2018

Je weet nog wel waar je gevlucht van bent,

Je kent nog wel de weelde van de aarde,
de geur van kaneel, kruidnagel en komijn,

het wegstervende gekeuvel in de straten dat je
streelde door de open ramen. Het gesternte van

je geboorteplek, in de schriftuur van de wind.

Je weet nog wel, het bloed op kiezelstenen, op
het tapijt, de gebarsten ruiten op de vlucht.

De kreten en vermoeide voeten, de tocht door stof
en over zee. En hoe weinig ben je gestorven

vandaag toen je met een vislijn groter dan je
hoop naar de oneindigheid van dat water trok.

Inge Braeckman

Alle activiteiten
Word Vriend van S.M.A.K.
made by