Joel Fishergeboortejaar en -plaats: 1947, Salem, Ohio, Verenigde Staten verblijfplaats: Northern Vermont, Verenigde Staten en bij de kust van North East England, Verenigd Koninkrijk

Joel Fisher studeert aan het Kenyon College in Ohio en behaalt een doctoraat aan de University of Sunderland (VK). Hij begint zijn carrière met installaties van handgeschept papier, zijn ‘apographs’. Eind jaren ‘70 stapt hij over op beeldhouwkunst. Materiaal speelt voor de kunstenaar een belangrijke rol met een voorkeur voor bescheidenheid en eenvoud. In het begin van zijn loopbaan werkt Fisher met kledij, haar en handgeschept papier. Later voegt hij daar ook brons, papier-maché en keramiek aan toe. Fisher onderzoekt de rol van materialiteit binnen zijn artistieke productie en verkent het sculpturale potentieel van diverse materialen. Hij maakt al zijn materiaal vanaf nul en focust op het maakproces. Hij daagt het materiaal uit met toeval als belangrijke factor. Tijdens het maakproces onthult het materiaal aan hem zijn potentieel. Ook zijn eigen handelingen tijdens het maken beïnvloeden de vorm van het eindresultaat. Fishers sculpturen zijn sober, eenvoudig en abstract. Met zijn werk verkent de kunstenaar het onopgemerkte en onopvallende, zoals de onvolkomenheden en toevallige patronen in handgeschept papier.

Fishers werken zijn wereldwijd terug te vinden in museumcollecties, zoals het Centre Pompidou in Parijs, MOMA in New York, de Kunstmusea van Bern, Luzern en Genève en het Stedelijk Museum Amsterdam. De kunstenaar ontving voor zijn oeuvre een aantal prestigieuze prijzen.

Word Vriend van S.M.A.K.
made by