Nieuwe editie: Haleh Redjaian | Strings, 2021

Redjaian Haleh 2021 ingelijst web

Haleh Redjaian | Strings, 2021
25 + 2 a.p.
Lithografie 35 x 35 cm op 42 x 50 cm papier Canson Gravure, 250g

Prijs: 300 euro | 250 euro (leden) Het werk wordt verkocht zonder lijst.
Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be.


"Haleh Redjaian (°1971 Frankfurt) woont en werkt in Berlijn. Voor haar is de lijn het begin van alles. De lijn verbindt het ene punt met het andere, bakent een ruimte af en biedt oneindige mogelijkheden voor het uitvinden van vormen, patronen en geometrische combinaties.

De werken situeren zich ergens tussen twee en drie dimensies. Ze maakt vaak in situ-installaties, maar ook in haar tekeningen en tapijten denkt Redjaian op een ruimtelijke manier. Elke drager is een ruimte: papier, textiel, of architectuur. In die zin maakt de kunstenaar dus geen onderscheid tussen tekenen op een blad of tekenen in de ruimte. Wat telt is perspectief: niet alleen mathematisch perspectief, maar ook een houding die we aannemen. Hoe staan we in de ruimte en hoe verhouden we ons tot een bepaald idee?

Redjaian kiest voor een geometrische beeldtaal, met (soms repetitieve) patronen, vormen en vlakken. Ze ziet het poëtische potentieel van geometrische vormen, eerder dan hun puur mathematische kwaliteiten. Met op voorhand alleen een vaag idee van hoe het werk er zal uitzien, begint ze steeds met een lijn, die evolueert naar een vorm. Lijnen hebben in combinatie met elkaar de mogelijkheid om een oneindige variatie aan vormen aan te nemen.

De werken op textiel hebben als basis een tapijtje, geweven in Iran. Meestal is dat tapijtje wit. De textuur is voor Redjaian vergelijkbaar met die van ruitjespapier: er is een bepaald raster als basis voor de lijnen die zij erop zal aanbrengen. Soms print ze een tekening op het textiel, soms maakt ze zelf een tekening met ‘lijnen’ van draad. De composities zijn van dezelfde ‘mindset’ als haar andere tekeningen: geometrisch abstract en met ruimte voor de toevalligheden die het materiaal met zich meebrengt. ...."


Uit een tekst van Tamara Beheydt.

21.Dec.21 Categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.
Word Vriend van S.M.A.K.
made by