Eerste hulp bij ongevallen: conservator Claudia over de kunstenaarsdozen

Kunstenaarsdozen conservator Claudia 22 juli 2022 foto door Leen Van Baelenehbokunstwerkensmak 9377

In ons collectieteam zorgen Frances, Rebecca en Claudia voor de restauratie en conservatie van de collectiewerken. Zij hebben alles bij de hand om kunstwerken snel en goed te kunnen herstellen. Claudia neemt ons mee achter de schermen, naar de grijze, kartonnen dozen die bij de collectiewerken horen.

In deze EHBO-dozen geen pleisters of ontsmettingsmiddel. Van verf en penselen tot een zak vol glitter: je vindt er alles om kunstwerken die beschadigd zijn te restaureren.

"Je vindt zo’n kunstenaarsdozen niet in elk museum. Er kan reservemateriaal inzitten dat een artiest ons aanleverde, referentiemateriaal zoals een tube verf of documentatie over de geschiedenis van het werk. Elk kunstwerk is uniek, elke doos dus ook."

"Sommige kunstwerken zijn erg broos. Een bekend werk van Broodthaers bestaat uit 289 eitjes. Het is al regelmatig uitgeleend en tijdens zo een transport gaat er altijd iemand van ons mee. We hebben dan reserve-eitjes, een doosje met stof om te verouderen en poederpigment mee… Hoe voorzichtig het werk ook vervoerd wordt, er kan altijd iets kapot gaan en dan kunnen we het meteen herstellen. In de doos die bij dit werk hoort vind je trouwens ook het adres van een boerderij waar je nieuwe eitjes in het juiste formaat en de juiste tint kan vinden."

"Ook bij de ‘Mosselpot’ van Broodthaers, hoort een doos. Daarin zitten twee plastic zakjes met schelpen in het juiste formaat."

Kunstenaarsdozen conservator Claudia 22 juli 2022 foto door Leen Van Baelenehbokunstwerkensmak 9354

"Krokodillen’ van Panamarenko bestaat uit drie krokodillen die in een betegeld zwembad liggen. Ze zijn gemaakt uit plastic en zijn gevuld met zand. Dit kunstwerk dateert uit de jaren zestig en na al die jaren waren de vormen gaan lekken. Daarom maakten we een nieuwe binnenvorm die we in het origineel staken. Voor een herstelling als deze moet je je verdiepen in de techniek en de manier van werken van de kunstenaar en materiaalonderzoek doen. De resultaten van al dat onderzoek zitten in zijn kunstenaarsdoos."

Kunstenaarsdozen conservator Claudia 22 juli 2022 foto door Leen Van Baelenehbokunstwerkensmak 9376

"Van ‘gewone’ schilderijen tot complexe installaties: elk werk moet op een andere manier hersteld of opgesteld worden. Als we ‘Draaiboek van een schatbewaarder’ van Honoré δ'O opstellen volgen we een uitgebreid stappenplan én hebben we zijn doos gevuld met reservemateriaal waar we ook gebruik van kunnen maken."

"In één van de kunstenaarsdozen van Luc Tuymans zit alles over zijn reeks muurschilderingen die aangebracht worden met grote stempels: een bus zwarte en witte verf, een staal van het juiste grijs, een verfrol… Met het juiste materiaal en zijn aanwijzingen plaatsen we de stempels zoals hij het wil."

27.Jul.22 Categorie: Collectie
Word Vriend van S.M.A.K.
made by