Genomineerde kunstenaars delen Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. 2020 – 2021

Prijsuitreiking 2021 Martin Corlazzoli DSC00061

Op zondag 3 oktober 2021 is de jury samengekomen om te beslissen over de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. 2020 – 2021. Zij verklaarden de finalisten Jimena Chávez Delion, Mark Grootes en Angyvir Padilla als gemeenschappelijke winnaars van de wedstrijd nadat de drie kunstenaars in een gemeenschappelijke verklaring pleitten voor solidariteit in deze tijd van de coronapandemie.

In 2020 koos een internationale jury de drie finalisten uit 112 ingezonden portfolio’s. Door de pandemie werden de tentoonstelling en prijsuitreiking echter met een jaar uitgesteld.

In deze lange periode kregen de kunstenaars de gelegenheid om hun verschillende artistieke praktijken en elkaar beter te leren kennen zodat zij “zowel op persoonlijk als op professioneel vlak een band konden smeden en gemeenschappelijke bekommernissen ontdekken die zij relevant vonden voor de hedendaagse tijd, zoals migratie, territorium, kolonisatie, menselijke relaties en consumptie”.

De verbondenheid maakte het volgens hen moeilijk om de tentoonstelling op te vatten als een wedstrijd. Zij zagen “empathie, solidariteit en het delen van kennis en middelen binnen de gemeenschap van jonge kunstenaars” dan ook als een logisch antwoord op de moeilijkheden waarmee het kunstenveld het afgelopen anderhalf jaar getroffen werd maar ook als kracht voor het tegemoet treden van een onzekere toekomst.

De Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. is een nationale, tweejaarlijkse competitie voor kunstenaars die recent afstudeerden aan een Belgische hogeschool voor beeldende kunsten. Met deze tweejaarlijkse prijs willen S.M.A.K. en haar vriendenvereniging, de Vrienden v/h S.M.A.K., het belang en de relevantie onderstrepen van de nieuwe generatie kunstenaars.

De prijs omvat 5.000 euro cash en een solotentoonstelling in de ruimte van de Vrienden v/h S.M.A.K.

De jury van de Prijs van de Vrienden 2020 – 2021:
  • Philippe Leeman, voorzitter van de Vrienden v/h S.M.A.K.
  • Sébastien Delot, directeur-curator, Musée LaM, Lille
  • Anne Wetsi Mpoma, curator en oprichter van Nouveau Système Artistique, Brussel
  • Eva Wittocx, curator en afdelingshoofd hedendaagse kunst, M-Leuven
  • Lilou Vidal, curator en oprichter van Bureau des Réalités, Brussel-Turijn
  • Adriënne van der Werf en Jef Declercq, leden van de Young Friends of S.M.A.K.
  • Philippe Van Cauteren, artistiek directeur S.M.A.K.
  • Ann Hoste, curator S.M.A.K.
1.Okt.21
Word Vriend van S.M.A.K.
made by