Nieuwe editie: Dirk Vander Eecken dislocation

Van der eecken 01

De vijf originele tekeningen van Dirk Vander Eecken zijn momenteel te zien in de hal van S.M.A.K. en zijn gesigneerd op de achterkant van het werk. De kunstenaar heeft ook werken in de S.M.A.K. collectie.

Dirk Vander Eecken

 • 04 01 2021
  dislocation I
 • 04 02 2021
  dislocation II
 • 04 03 2021
  dislocation III
 • 04 05 2021
  dislocation IV
 • 04 05 2021
  dislocation V

5 originele tekeningen - frottage (nummer 1 gaat naar de collectie van de Vrienden)

84,10 x 59,40 cm, grafiet op canson papier 100 gr

Elk werk is professioneel ingelijst met ramin hout en artglass (99% anti-UV).

Dirk Vander Eecken (°1954, Mortsel) woont en werkt in Antwerpen is oorspronkelijk opgeleid tot graficus.

Fragment uit een brief van S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren aan de kunstenaar:

"…Wat mij elke keer opnieuw frappeert aan je werk is alsof het lijkt dat de kunstenaar afwezig is. De schilderijen lijken wel samples te zijn, cryptische stalen van niet nader te bepalen complexe beeldweefsels. Er is bijna geen sprake van een picturale toets of een handeling. Er is enkel een vermoeden van een gearticuleerde keuze voor een bijna mechanisch procédé.

De werken zijn het resultaat van een complex proces, een verloop in de tijd waar toeval en onregelmatigheden als een cognitieve factor worden ingeschreven. Het lijkt me quasi onmogelijk te beslissen wanneer een werk af is. Er is geen moment of een final touch waarin het schilderij als geheel samenvalt. Elk werk is als het ware af nog voor het gestart wordt. En toch is het geen mathematische formule die wordt toegepast. Als kunstenaar dicteer je de aberraties in het beeld met een bijzondere attitude ten overstaan van vorm en beeldgenese. Als kunstenaar probeer je werk te maken dat zich niet alleen inschuift in de kunstgeschiedenis, maar in een context waar beelden sneller geproduceerd worden dan ze kunnen worden bekeken.

In een culturele omgeving waar voor de meerderheid een picturaal genoegen samenvalt met het dictaat van de figuratie, is jouw werk een accuraat antwoord op de hierboven omschreven diagnose. Jouw werk staat voor een niet-weten en niet-betekenen binnen de conventionele agenda van het kijken, en opent het waarnemen op een manier dat de toeschouwer gedwongen wordt elk picturaal vooroordeel te ontmantelen."

- Philippe Van Cauteren, Gent, februari 2014

Praktische informatie
 • Prijs: 1700 euro | 1650 euro (leden).
 • Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be.
 • Foto's van de werken kunnen worden doorgemaild, op aanvraag.

Bekijk ons aanbod edities.

Edities
5.Aug.21 Categorie: Vrienden v/h S.M.A.K.
Word Vriend van S.M.A.K.
made by