No One is Illegal: Koop een kunstwerk en steun de vluchtelingenwerking in Duinkerke

No One is Illegal 19062022 Titus Simoens web2 C681

Kom tot en met 3 juli 2022 naar Zaal 1 in S.M.A.K. en koop een kunstwerk gebaseerd op de situatie van mensen op de vlucht in Duinkerke. De opbrengst wordt gebruikt door vrijwilliger Saar Depuydt, zodat zij de vluchtelingen in Duinkerke kan ondersteunen en hulp bieden.

Met de levensgrote tentinstallatie 'No One is Illegal' verplaatst kunstenaarsduo Nicole Driessens en Ivo van den Baar de wereld van mensen op de vlucht in de bossen van Duinkerke naar de kunstwereld. Deze installatie is geïnspireerd op de verschrikkelijke situatie van vluchtelingen op weg naar Engeland. Een groep Belgische en Franse vrijwilligers, onder wie Saar Depuydt, helpt deze mensen met voedsel, kleding, tenten en slaapzakken om in de eerste levensbehoeften te voorzien.

Toen Covid-19 uitbrak, ervaarden Nicole en Ivo meteen de gevolgen voor hun beroep als kunstenaar. Anderzijds beseften ze ook dat ze konden terugvallen op allerlei noodmaatregelen van de Nederlandse overheid. Dat in tegenstelling tot de vluchtelingen die in Duinkerke stranden.

Nicole en Ivo namen contact op met Saar Depuydt met de vraag of zij hen foto’s zou kunnen sturen van de situatie in Duinkerke. Daaruit kozen beide kunstenaars samen drie beelden en zetten die om naar kleine textielkunstwerken. Zij bieden die te koop aan via Instagram en andere kanalen zoals nu in S.M.A.K. De opbrengst gaat naar Saar Depuydt zodat zij de vluchtelingen in Duinkerke kan ondersteunen en hulp bieden.

De afgelopen weken werkten mensen uit Gent in S.M.A.K. samen aan een nieuwe collectie werken voor Duinkerke. Vanaf 19 juni worden deze werken tentoongesteld in Zaal 1.

Heb je interesse om een werk aan te kopen en daarmee het vrijwilligerswerk van Saar te steunen? Meld je dan bij een vrijwilliger aan de inkombalie van S.M.A.K. De kunstwerken kosten 350 euro per stuk. Ze zijn uniek en gesigneerd.

Saar Depuydt

Saar Depuydt (°1981, Oostende) studeerde geschiedenis aan Universiteit Gent. Daarna ging ze aan de slag als leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde in het secundair onderwijs. Sinds september 2021 staat ze voor de OKAN-klas, Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers.

Vanaf 2015 raakte Saar betrokken bij de hulp aan vluchtelingen, aanvankelijk in Calais, later in de bossen rond Duinkerke.

Op dit moment rijdt zij een tot twee keer per week van Gent naar Duinkerke. Ze verdeelt er powerbanks die mensen op de vlucht bij haar kunnen aanvragen. Elke vrijdagavond verdeelt ze, samen met Dorothy Saudemont, voedselpakketten (koffiekoeken of brood, een blik vis, een banaan, een suikerwafel). Soms verdelen ze er wel 250. Het aankopen van het voedsel gebeurt met de financiële giften die mensen hun geven.

Een prachtig interview met Saar Depuydt, “Ik heb u gezien”, is te vinden op Zwijgen is Geen Optie.

Ivo Nicole

Nicole Driessens, geboren in Nederlands Limburg, volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg.

Ivo van den Baar, ook afkomstig uit Nederlands Limburg volgde de opleiding van de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s Hertogenbosch.

Beiden verhuisden naar Rotterdam, de stad waar veel jonge kunstenaars uit heel Nederland naar toe trokken, vanwege de mogelijkheden op het vinden van ateliers en huisvesting.

In 1999 startten Nicole en Ivo hun professionele samenwerking onder de naam Driessens & van den Baar WANDSCHAPPEN. Kunstprojecten in de publieke ruimte in relatie met ambachtelijke technieken, opdrachten voor gemeenten, musea en bedrijven volgden. Na de ontwikkeling van een serie zwarte Viltplanten, als icoon voor de migratiebewegingen van mensen in Rotterdam Zuid (waar het atelier van Nicole en Ivo is) heeft geleid tot de introductie in de internationale designwereld, parallel aan hun kunstpraktijk.

Praktische informatie
  • Opening op zondag 19 juni 2022, 14:00-16:00.
  • In Zaal 1, S.M.A.K.
  • Toegang is gratis.
  • Elk kunstwerk kost 350 euro.
  • De installatie is nog te bezichtigen tot en met 3 juli 2022.
20.Jun.22 Categorie: Zaal 1
Word Vriend van S.M.A.K.
made by