Pukkelpop 2019: Art United: kunst is rock ‘n’ roll! #artunited #pkp19

Kijkenmetjeorenpkp2018bramgootsthinktank 58

Vind jij kunst boring as hell en snap je al dat gedoe niet? Denk je dat kunst iets is voor mensen met een ingewikkeld diploma en grote zwarte brillen? ART United zal bewijzen dat kunst ook vette rock ‘n’ roll kan zijn!

De Pukkelpoporganisatie engageert zich samen met de kunstensector om jongeren meer in contact te brengen met kunst en erfgoed. De samenwerking tussen Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen en ondersteunende partners heeft als doelstelling om jongeren buiten de museummuren in contact te brengen met kunst en beeldcultuur.

Onder de noemer ART United wordt tijdens het festival op verschillende plaatsen op het terrein aandacht besteed aan diverse kunstvormen. ART United: line-up bekend De (bijna) volledige line-up van ART United is bekend. De geselecteerde kunstenaars werden niet alleen vóór maar ook door een jong publiek gekozen.

Tijdens Pukkelpop kan je o.a. naar een C oncert in A.I. : The Promethean Promise, een zelflerend muziekalgoritme dat meerdere instrumenten tegelijkertijd kan aansturen en meer muziek kent dan wie ook ter wereld. In de Hidden Expo kan je op zoek naar verstopte kunstwerken van jonge kunstenaars op onverwachte plekken op het festivalterrein. MetalYoga is dan weer een combinatie van yoga en - inderdaad - metal. Pittige oefeningen op gebalde muziek, ook dat is (een) kunst. The Ice Cream Guy zal proberen de festivalganger te verleiden met een bijzonder ijsje, Cloud 9 is een organische wolk die vibreert op de energie van het festival.

Festivalorganisator Pukkelpop, Chokri Mahassine over ART United:
“ Een van de special powers van Pukkelpop is dat we mensen in vervoering weten te brengen; in de eerste plaats met muziek, maar het gaat verder dan dat. Dit jaar leggen we graag de focus op het geweldig cultureel erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Op vertoon van hun Pukkelpop-polsbandje mogen festivalgangers alvast gratis naar alle deelnemende musea van ART United. Kunst is rock ‘n’ roll! ”

ART Yard

Vorig jaar bleek de Dôme, de kunstenkoepel op het festivalterrein, alvast een vruchtbare ontmoetingsplek voor musea en Pukkelpoppers. De Dôme maakt dit jaar plaats voor ART Yard , een nog grotere site tegenover het hoofdpodium. Bezoekers kunnen verspreid over het hele festivalterrein kennis maken met kunst in vele
verschillende vormen en gedaanten.

Hannelore Vandezande, coördinator Kunst en Cultuur Cera over ART United:
“ Een festivalweide als proeftuin om jongeren, die musea en kunstinstellingen anders
niet bereiken, kunst en erfgoed te laten beleven. Een boeiend experiment, dachten
we bij Cera. Als een van de grootste coöperaties van België geloven we in de kracht
van samenwerking, over sectoren heen en tussen - op het eerste zicht – niet
evidente partners. Het is het brede samenwerkingsverband dat ART United zo uniek
maakt en de impact ervan vergroot. Een perfecte match met ons coöperatief DNA
dus, daarom zetten we met Cera graag onze schouders onder dit project. ”

ART United deelnemers

ART United is een samenwerking met AmuseeVous, BILL/publiq, (onderzoeksgroep)
CuDOS, FARO, FOMU Antwerpen, Fontys Hogeschool Tilburg, Formaat vzw, Buda
vzw, M HKA Antwerpen, M-Museum Leuven, Modemuseum Hasselt, Museum voor
Schone Kunsten Gent, Mu.ZEE, S.M.A.K., Stadstriënnale Hasselt-Genk, Screen It
en Z33.

ART United

Pproeftuin & special powers Het Art United project kwam mede tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en Cera.

Praktische informatie:

4.Jul.19
Word Vriend van S.M.A.K.
made by