TAZ, S.M.A.K. en VUB zetten koers op optimisme met De OptimistenKlasse

1 Schermafbeelding 2021 08 03 om 10 40 37

Voor Theater Aan Zee lanceerde curatordocent Marie Mees (LUCA Gent) en gastcurator Caroline Pauwels in samenwerking met KASK, LUCA en La Cambre een wedstrijd voor masterstudenten Beeldende Kunst onder de naam De OptimistenKlasse. S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren was voorzitter van de jury.

De studenten kregen de taak optimistische zeiltjes te ontwerpen voor optimistischere en betere tijden. Na de verschillende lockdowns, die ook de jongeren erg trof en hun ‘uitvaren’ bemoeilijkte, kregen ze de originele opdracht om een vrolijke zomer en verwondering te verbeelden in De OptimistenKlasse.

Het resultaat is een tentoonstelling die nog tot zondag 8 augustus 2021 loopt in het kader van TAZ. Philippe Van Cauteren was voorzitter van de jury en bekeek de inzendingen. Uit de 39 deelnemende studenten werd uiteindelijk Margot Van den Berghe uitgekozen als laureate.

Philippe Van Cauteren: “De laureaat van de OptimistenKlasse is iemand die het canvas van de zeilboot als een reflectiescherm heeft ingezet. Het stof van het zeil wordt niet gebruikt als het doek van een schilderij, maar het wordt een fluisterende gebroken spiegel, een beweeglijk vlak dat ons herinnert dat de verwondering rondom ons te rapen valt, dichtbij en veraf. De glinstering en beweeglijkheid van het ‘aluminium’ zeil weerspiegelt de kleine gebeurtenissen van de weerkaatsing van het licht, de lucht, de zee, maar herinnert ons tegelijk aan het drama van de wanhopige overtocht van zoveel onfortuinlijke individuen. De eenvoud van het zeil verkent een polyfonie van mogelijkheden aan verwondering en optimisme. Een klein zorgvuldig gebaar met vermoedelijk grote consequenties”.

PS: Emma Plasschaert, die deze week nog vierde is geworden op de Olympische Spelen voor zeilen, komt ook een bezoekje brengen aan de tentoonstelling.

3.Aug.21 Categorie: In de kijker
Word Vriend van S.M.A.K.
made by